Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia NHL

OBRAZOM: Takto si budeme pamätať legendárneho Stana Mikitu

Stan Mikita, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Bývalý slávny hokejista Stan Mikita zomrel v utorok 7. augusta vo veku 78 rokov.

Bratislava 8. augusta (Teraz.sk) - Bývalý slávny hokejista Stan Mikita zomrel v utorok 7. augusta vo veku 78 rokov. Všetkých 22 sezón v NHL odohral za Chicago Blackhawks.

Mikita sa v roku 1980 stal prvým hráčom Blackhawks, ktorého dres vyvesili pod strechu štadióna. O tri roky neskôr ho uviedli do Hokejovej siene slávy, od roku 2002 bol aj člen Siene slávy slovenského hokeja.



V dvoch za sebou idúcich sezónach (1966/67, 1967/68) získal Trofej Arta Rossa, Hartovu trofej aj ocenenie Lady Byng Trophy. V roku 2017 ho zaradili medzi 100 najlepších hráčov histórie NHL.

Teraz.sk vám na nasledujúcich fotografiách ponúka zopár útržkov z jeho kariéry:

Najslávnejšieho slovenského hokejového rodáka Stana Mikitu (vpravo) prijal 4.decembra 2004 v priestoroch Siene slávy slovenského hokeja v Slovenskom národnom múzeu v Bratislave prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Juraj Široký. Na stretnutí sa zúčastnili aj dve hokejové legendy z Mikitovej éry Jozef Golonka (vľavo) a Ján Starší (v strede). Šéf slovenského hokeja Juraj Široký odovzdal pri tejto príležitosti prvému držiteľovi Stanleyho pohára so slovenským pôvodom reprezentačný dres Slovenska.
Foto: TASR/Vladimír Benko


Stan Mikita (druhý zľava) so spoluhráčmi z Chicaga zdvíhajú Stanleyho pohár ako spomienku na jeho zisku z roku 1961. V Chicagu v roku 1996.
Foto: TASR/AP


Na fotke zo 6. januára 1979 Stan Mikita v drese Chicaga Blackhawks gestikuluje po vylúčení v zápase s Torontom Maple Leafs.
Foto: TASR/AP


Stan Mikita v drese VSŽ Košice počas prípravného zápasu so Smrečinou Banská Bystrica. VSŽ zvíťazili 9:1.Mikita strelil 4 góly. Vedľa neho stojí tréner Štemprok, 9. augusta 1967 v Košiciach.
Foto: TASR/Gabriel Bodnár


Stan Mikita (uprostred) so spoluhráčmi VSŽ Košice a s hokejistami Smrečina Banská Bystrica, 9. augusta 1967.
Foto: TASR/Gabriel Bodnár


Na momentke z 24. februára 1965 bojuje hokejista Chicaga Blackhawks Stan Mikita (v popredí) s Tedom Lindsayom z Detroitu Red Wings.
Foto: TASR/AP