Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia NHL

Pocta pre legendárneho Hašeka, Sabres vyvesili jeho dres s číslom 39

Sabres vyvesili dres českej legendy. Foto: TASR

Český brankár si od viac ako 19 000 divákov vyslúžil standing ovation.

Buffalo 14. januára (TASR) - Klub Buffalo Sabres si uctil legendárneho českého brankára Dominika Hašeka. Pred nočným zápasom zámorskej hokejovej NHL s Detroitom Red Wings slávnostne vyvesil pod strop haly First Niagara Center dres s číslom 39, v ktorom Hašek chytal. Český brankár si od viac ako 19.000 divákov vyslúžil standing ovation.



"Bolo to veľmi milé a dojímavé privítanie. Som hrdý, že som sa dostal medzi také mená ako Gilbert Perreault, Rick Martin, Rene Robert, Tim Horton, Danny Gare a Pat LaFontaine. Keď som ich dresy videl pod stropom, tak mi bolo jasné, že Buffalo je špeciálnym hokejovým mestom," povedal pre zámorské médiá Hašek, ktorý značnú časť svojej kariéry strávil aj v drese Detroitu a preto vedenie Sabres naplánovalo ceremóniu práve pred týmto zápasom.

Dominik Hašek vedľa plakety jeho dresu s číslom 39 v Buffale, 13. januára 2015
Foto: TASR/AP


Za Buffalo odchytal Hašek deväť sezón, dvakrát vyhral Hartovu trofej pre najužitočnejšieho hráča sezóny (1996-97, 1997-98), šesťkrát získal Vezinovu trofej pre najlepšieho brankára a v roku 1999 doviedol Sabres do finále Stanleyho pohára, v ktorom napokon uspel Dallas Stars. "Mal som česť hrať so skvelými spoluhráčmi. Bez hráčov ako Michael Peca, Richard Šmehlík, Pat Lafontaine, Alexej Žitnik a mnoho ďalších by som tu dnes nestál," dodal Hašek, ktorého v novembri uviedli do hokejovej Siene slávy.

Sabres prehrali s Detroitom 1:3, Hašek sledoval súboj českých brankárov. V domácej nastúpil Michal Neuvirth, v hosťujúcej Petr Mrázek. "Bolo to špeciálny večer. Dominik si zaslúžil takúto poctu a gratulujem mu. Chcel som mu venovať víťazstvo, ale bohužiaľ to nevyšlo," povedal Neuvirth, ktorý zaznamenal 27 zásahov. Jeden z troch gólov Red Wings strelil slovenský útočník Tomáš Tatar, v drese Buffala nastúpil obranca Andrej Meszároš.