Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia NHL

Radivojevič v druhom útoku, Sýkora zúri na vedenie New Yorku Islanders

Kapitán slovenskej hokejovej reprezentácie Zdeno Chára (vpravo) počas tlačovej konferencie po jeho prílete v Soči 7. februára 2014. Foto: TASR/Jakub Súkup

Ľubomír Višňovský oznámil, že nebude na olympiáde v Soči štartovať.

Soči 7. februára (TASR) - Definitíva ohľadom Mariána Gáboríka vyriešila v olympijskom tíme slovenských hokejistov naraz dve veci. Jeho neúčasť v Soči posunula náhradníka Branka Radivojeviča na pozíciu istoty zotrvania v Soči a tréner Vladimír Vůjtek TASR potvrdil, že ho využije v druhom útoku.

"My sme čakali na Mariána Gáboríka do poslednej chvíle a dúfali sme, že jeho zdravotný stav mu štart umožní. Mal to byť jeden z našich kľúčových útočníkov so schopnosťou dať gól. Donominovali sme tak Branka Radivojeviča, ktorý s Tomášom Kopeckým odohral dve veľmi kvalitné majstrovstvá sveta. A myslím si, že im to bude spolu fungovať."
Na snímke asistent trénera Peter Oremus.
Foto: TASR/Jakub Súkup

Radivojeviča na jednej strane škrie, že sa do tímu dostal vďaka zraneniu hráča, ktorý mal byť jednou z hlavných posíl. Ale na strane druhej si uvedomuje, že šport takéto veci prináša a Gáboríka by aj tak nahradil niekto iný: "Dostal som sa tam namiesto neho ja a teraz musím dokázať, že trénerova dôvera bola namieste. S Tomášom Kopeckým sme hrali predchádzajúce dva roky na majstrovstvách sveta a musím potvrdiť, že sa s ním hrá v jednej lajne veľmi dobre." Vůjtek v uplynulých hodinách riešil viacero záležitostí ohľadom hráčov z NHL. Pozitívne vnímal prílet Zdena Cháru ako kapitána mužstva, naopak mraky sa sťahovali nad účasťou iného rutinovaného obrancu Ľubomíra Višňovského. "Včera večer sme hovorili aj s Ľubom. Sú tam nejaké problémy, ale ešte nie je nič jasné. Dohodli sme sa, že mu zavoláme aj dnes večer ruského času a mali by sme vedieť viac. Medzitým by mal hovoriť s generálnym manažérom a tým sme to ukončili. Dnešné medializované správy išli mimo nás."

Vedenie ostrovanov vystavilo Višňovskému stopku

Vedenie New Yorku Islanders podľa Newsday nepovolí Višňovskému na ZOH v Soči štartovať. Tridsaťsedemročný ofenzívny bek utrpel v októbri otras mozgu po zákroku Rileyho Nasha z Caroliny a do súťažného rytmu sa vrátil až koncom januára. V NHL stihol síce odohrať päť zápasov, no jeho zamestnávateľ nie je s jeho štartom na zimnej olympiáde stotožnený. Generálny manažér Garth Snow údajne vyhlásil, že by to nepovažoval za správne. V piatok navyše v slovenskom mediálnom priestore odznelo aj vyjadrení samotného hokejistu, ktorý síce potvrdil ďalší rozhovor s generálnym manažérom, ale šancu na zmenu postoja videl ako nereálnu.

"Pre Ľuba je to posledná šanca hrať na olympijskom turnaji, takže je to pre neho veľmi emotívna záležitosť. Ak nebude môcť hrať, bude to pre neho zlé. Na Slovensku má rovnaké meno ako Zdeno Chára. Myslím si, že Garth Snow nechápe, čo to znamená mať v slovenskom tíme Ľuba Višňovského," hneval sa generálny manažér slovenskej reprezentácie Otto Sýkora: "Hokej je na Slovensku najpopulárnejší šport. Keď budeme hrať o dvanástej napoludnie, tak 50 percent populácie nebude pracovať, ale pozerať zápas. Hráči z NHL sú u nás veľkí hrdinovia a olympiáda je jediná šanca, kedy ich môžeme mať všetkých pokope. Ak Ľubo povie, že môže hrať a hrá v NHL, potom nerozumieme, prečo nie na olympiáde. Ak by bol zranený, tak to akceptujeme, ale takto..."