Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia NHL

Timonen zavŕšil kariéru ziskom Stanleyho pohára: Je to ako v sne

Hráč Chicaga Blackhawks Kimmo Timonen sa raduje zo zisku Stanleyho pohárom po tom, čo jeho tím zvíťazil nad Tampou Bay v šiestom súboji finále play off NHL doma 2:0 a v celej sérii triumfovali 4:2 na zápasy, 15. júna 2015 v Chicagu. Foto: TASR

Najťažšiu hokejovú chvíľu v kariére prežíval rodák z Kuopia vlani, keď mu v auguste diagnostikovali krvnú zrazeninu v pľúcach.

Chicago 16. júna (TASR) - Fínsky hokejový obranca Kimmo Timonen po 16 sezónach v zámorskej NHL ukončil profesionálnu kariéru. S aktívnou činnosťou sa rozlúčil tým najlepším možným spôsobom - ziskom Stanleyho pohára. V drese Chicaga, ktoré ho získalo pred jarnou uzávierkou výmen z Philadelphie, síce nedostával 40-ročný veterán v play off veľa priestoru na ľade, ale aj tak je vďačný, že mu dali Blackhawks šancu a mohol s nimi siahnuť na slávnu trofej.

"Sníval som o tomto momente posledných 17 rokov. Je to neuveriteľné, som neskutočne šťastný. Tento šport opúšťam ako víťaz Stanley Cupu," hrdil sa Timonen, ktorý bol až do pondelka veľkým hokejovým smoliarom. Viackrát sa dostal do veľkého finále, no dosiaľ ani raz neuspel. V drese Philadelphie nestačil v roku 2010 vo vyvrcholení play off NHL práve na Chicago, s fínskou reprezentáciou prehral vo finále zimných olympijských hier, majstrovstiev sveta i Svetového pohára. Po neúspešných rokoch konečne prišiel triumf, v ktorý už pomaly nedúfal.

"Bol som v každom možnom finále, ktoré v hokeji existuje, ale nevyhral som nič. Vždy som bol na strane zdolaných," konštatoval pred šiestym finálovým zápasom s Tampou Bay, v ktorom Blackhawks triumfovali 2:0 a celú sériu ovládli pomerom 4:2. Pri oslavách na ľade doľahla na neho tiaž okamihu, na chvíľu si musel sadnúť na striedačku, kde si premietol v hlave celú svoju kariéru. "Trochu som si poplakal," priznal pre nhl.com Timonen po tom, čo nad hlavu premiérovo zdvihol uctievaný strieborný grál. "Z očí sa mi tisli slzy, lebo som vedel, že to bol môj posledný zápas. Vedel som, že náskok 2:0 nám bude stačiť, dva góly tento tím iba tak ľahko neinkasuje," komentoval zápas.

Najťažšiu hokejovú chvíľu v kariére prežíval rodák z Kuopia vlani, keď mu v auguste diagnostikovali krvnú zrazeninu v pľúcach. Aj cez nepríjemné zdravotné problémy sa však dostal. "Je to ako v sne. Keď si spomeniem, kde som bol v auguste a kde som teraz... Je to bláznivé, čím som si prešiel. Bol v tom kus rizika, no rozhodne to neľutujem. Chcel som ešte jednu šancu a tú som využil," dodal Timonen, ktorý celkovo absolvoval v profilige v dresoch Nashvillu, Philadelphie a Chicaga 1108 zápasov základnej časti so ziskom 571 bodov (117+454). V play off pridal 105 štartov a 35 bodov (4+31).