Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia NHL

VIDEO: Kings vyvesili dres Roba Blakea: Od začiatku som po tom túžil

Prejav Roba Blakea počas slávnostného vyvesenia jeho dresu číslo 4 v Staples Centre v Los Angeles, Kalifornia, 17. januára 2014. V pozadí Blakeovi bývalí spoluhráči v klubových dresoch. Foto: TASR/AP

Na ceremónii boli aj jeho bývalí spoluhráči Vachon, Robitaille a najmä Mattias Norström, s ktorým tvoril dlhoročnú obrannú dvojicu.

Los Angeles 18. januára (TASR) - Bývalý vynikajúci hokejový obranca Rob Blake sa stal šiestym hráčom v histórii Los Angeles Kings, ktorého číslo klub vyradil zo sady dresov. Vedenie zámorského klubu pripravilo pre Blakea ceremóniu pred sobotňajším zápasom NHL proti Anaheimu Ducks a slávnostne vyvesilo pod strop Staples Centra jeho dres s číslom 4.

"Pozrel som sa hore a videl som tam dresy Rogieho Vachona a Marcela Dionnea. Neskôr počas mojej kariéry k nim pridali Wayna Gretzkého a Luca Robitaillea. Od prvého dňa som túžil po tom, že tam raz chcem byť aj ja," povedal pred zaplnenou arénou 45-ročný Blake. Jeho sen sa splnil a stal sa vôbec prvým obrancom, ktorého si Kings takto uctili. Blake je historicky najlepším strelcom spomedzi obrancov v drese kráľov a je jediným víťazom Norrisovej trofeje pre najlepšieho zadáka z hráčov Los Angeles. "Ani v najodvážnejších snoch som nemyslel, že budem mať takú úspešnú kariéru," dodal Blake, ktorý sa počas príhovoru poďakoval bývalým spoluhráčom a všetkým ľuďom, ktorí sa podieľali na jeho kariére, rodine a fanúšikom.



Na ceremónii boli aj jeho bývalí spoluhráči Vachon, Robitaille a najmä Mattias Norström, s ktorým tvoril dlhoročnú obrannú dvojicu. Gretzky sa na slávnosti zúčastniť nemohol, no prihovoril sa aspoň prostredníctvom videa. Z tímu finalistov Stanley Cupu z roku 1993 prišli aj Kelly Hrudey, Warren Rychel a Mike Donnelly.

Blake, ktorý je otcom dvoch synov Jacka (13 rokov) a Maxa (2), ako aj dcéry Brooke (12), odohral v NHL v základnej časti 1270 zápasov, v ktorých strelil 240 gólov a nazbieral 777 bodov. Okrem Los Angeles, kde debutoval v roku 1989, obliekal aj dresy Colorada Avalanche a San Jose Sharks. V drese Kings odohral 11 sezón a v piatich bol kapitán. V roku 2001 ho klub vymenil do Colorada, s ktorým vyhral svoj jediný Stanley Cup v kariére. Potom hral ešte v San Jose a nakoniec sa vrátil do Los Angeles, kde v sezóne 2009/2010 uzavrel kariéru. Blake bol aj úspešný kanadský reprezentant a v drese javorového listu hral na troch olympijských hrách. V roku 2002 získal zlato a stal 11. členom "Triple Gold Clubu", v ktorom sú víťazi ZOH, majstrovstiev sveta a Stanley Cupu. Momentálne pracuje ako asistent generálneho manažéra Kings.