Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Nitriansky kraj

V Nitre sa začal Agrofilm, prinesie viac ako stovku fimových projekcií

Agrofilm, archívna snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Takmer stovka filmov priblíži špecifické témy poľnohospodárstva, potravinárstva, ochrany prírodných zdrojov a života na vidieku.

Nitra 1. októbra (TASR) – V Národnom poľnohospodárskom a potravinárskom centre (NPPC) v Nitre sa v pondelok slávnostnou ceremóniou začal 34. ročník medzinárodného festivalu Agrofilm. Takmer stovka filmov priblíži špecifické témy poľnohospodárstva, potravinárstva, ochrany prírodných zdrojov a života na vidieku.

Festival potrvá do konca týždňa. Jeho návštevníci si budú môcť pozrieť viac ako 100 filmových projekcii na deviatich miestach. V Nitre sa bude okrem NPPC premietať aj na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre, Univerzite Konštantína Filozofa a v Multikine Mlyny Cinemas. Okrem toho bude možné vidieť filmy aj na Technickej univerzita Zvolen, na Univerzite veterinárneho lekárstva a farmácie v Košiciach a Univerzite Komenského v Bratislave.

Na Agrofilm 2018 bolo prihlásených 91 filmov z 24 krajín, medzi nimi aj z USA, Austrálie, Veľkej Británie, Ruska, Kirgizska, Iránu, Nepálu, Konga či Mongolska. „Medzinárodná porota Agrofilmu už 8. septembra hodnotila a oceňovala z výberu 30 filmov zaradených do hlavnej súťaže. Mnohé ocenené filmy budú premietané v slovenskom znení počas festivalového týždňa, ale aj vo verejnoprávnej RTVS. Víťazi budú slávnostne ocenení v piatok 5. októbra v kinosále Multikina Mlyny Cinemas v Nitre," uviedol spoluorganizátor festivalu Ján Škorňa.

Ako pripomenul, aj tento rok bude súčasťou festivalu interaktívne Diskusné fórum spojené s premietaním filmov na tému Farmárske potraviny na slovenský stôl. „Odborné vystúpenia a diskusia budú spojené s ochutnávkou domácich poctivých potravín a v závere, ako tradične, nebude chýbať v galérii NPPC vernisáž výstavy obrazov, tentoraz výtvarníčky Marty Horníkovej," dodal Škorňa.