Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Pri kalvárii nelegálne vyrúbali stromy, obyvatelia sú nespokojní

Na nelegálny výrub väčšieho množstva stromov v lokalite Pod kalváriou v Bojniciach upozornili obyvatelia mesta, ako i Klub podnikateľov mesta Bojnice (KPMB). O výrub drevín na parcele patriacej Kúpeľom Bojnice sa zaujímala aj Štátna ochrana prírody (ŠOP) - Správa Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Ponitrie. Výrub časti stromov, ako neskôr potvrdili kompetentné orgány, realizovali kúpele bez povolenia. Na snímke kaplnka na kalvárii v Bojniciach, ktorá je kultúrnou pamiatkou 15. apríla 2015. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Prievidzský okresný úrad Kúpeľom Bojnice uložil okrem pokuty aj opatrenia na nápravu protiprávneho konania vo forme výsadby nových drevín.

Bojnice 15. apríla (TASR) - Na nelegálny výrub väčšieho množstva stromov v lokalite Pod kalváriou v Bojniciach upozornili obyvatelia mesta, ako i Klub podnikateľov mesta Bojnice (KPMB). O výrub drevín na parcele patriacej Kúpeľom Bojnice sa zaujímala aj Štátna ochrana prírody (ŠOP) - Správa Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Ponitrie. Výrub časti stromov, ako neskôr potvrdili kompetentné orgány, realizovali kúpele bez povolenia.

"My ako občania Bojníc, ako aj členovia klubu podnikateľov sme si všimli, že nad Bojnicami sa začal obrovský výrub stromov a keďže vieme, že sa to deje v oblasti kalvárie, kde sa nachádza aj chránená kultúrna pamiatka - kaplnka, tak sme sa začali o to zaujímať. Keď sme boli na úrade (MsÚ, pozn. TASR), zistili sme, že úrad o tom nevie," vysvetlil Bojničan a člen KPMB Radoslav Chlpek. Podľa jeho ďalších slov problémom je aj vytvorená komunikácia, ktorá sa môže klasifikovať ako čierna stavba.

O výrub sa zaujímala aj Správa CHKO Ponitrie, ktorá sa na mesto obrátila ešte 6. februára na základe podnetu s otázkou, či výrub povoľovalo. "Na základe našej evidencie sme zistili, že sme v danej lokalite výrub nepovoľovali, a preto sme 9. februára postúpili na Okresný úrad (OÚ) Prievidza, Odbor starostlivosti o životné prostredie, oznámenie o nelegálnosti výrubu na konkrétnej parcele," ozrejmila postup mesta vedúca Oddelenia regionálneho rozvoja a životného prostredia MsÚ v Bojniciach Beata Tihanyiová.

Na nelegálny výrub väčšieho množstva stromov v lokalite Pod kalváriou v Bojniciach upozornili obyvatelia mesta, ako i Klub podnikateľov mesta Bojnice (KPMB). O výrub drevín na parcele patriacej Kúpeľom Bojnice sa zaujímala aj Štátna ochrana prírody (ŠOP) - Správa Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Ponitrie. Výrub časti stromov, ako neskôr potvrdili kompetentné orgány, realizovali kúpele bez povolenia. Na snímke výrub stromov na kalvárii v Bojniciach 15. apríla 2015.
Foto: TASR/Alexandra Moštková


K predmetnému výrubu sa prievidzský OÚ vyjadril začiatkom marca, pričom si podľa vedúcej odboru starostlivosti o životné prostredie Dariny Mjartanovej vyžiadal aj stanovisko Správy CHKO Ponitrie. Tá konštatovala, že na parcele došlo okrem iného k výrubu smrekov, ktoré boli s vysokou pravdepodobnosťou napadnuté lykožrútom, preto charakter výrubu zodpovedá zdravotnému výberu alebo kalamitnej ťažbe v zmysle bežných lesohospodárskych postupov.

Kúpele Bojnice, ako vysvetlil ich generálny riaditeľ Slavomír Eliaš, realizovali výrub stromov na základe rozhodnutia pozemkového a lesného odboru OÚ Prievidza z minulého roka, čo potvrdila aj Mjartanová. "Uposlúchli sme výzvu a zhruba 400 až 500 m3 sme vyrúbali," spresnil. Pokračoval, že problémom bol výrub stromov na parcele, na ktorú sa nevzťahoval lesný zákon, teda nie je kategorizovaná ako lesný pôdny fond, ale ako ostatná plocha a spadá pod ŠOP. To však spoločnosť, ako tvrdí Eliaš, nevedela, myslí si však, že by jej ŠOP určite výrub povolila. "Dostali sme za akoby administratívne porušenie, nie vecné, lebo tie stromy bolo treba zlikvidovať, pokutu 2000 eur. Tú sme teda aj zaplatili," objasnil. Prievidzský OÚ zároveň Kúpeľom Bojnice uložil okrem pokuty aj opatrenia na nápravu protiprávneho konania vo forme výsadby nových drevín.

Zámerom kúpeľov, na základe ktorého realizovali aj výrub stromov, je podľa ich generálneho riaditeľa revitalizácia priestranstva. "V rámci revitalizácie je potrebné oblasť Čajky, kúpeľov, ale i kalvárie dostať do takého stavu, aký si zaslúži. Dnes je to vlastne predieranie sa húštinou. Cieľom je dostať ju do oveľa kultúrnejšej pozície, ako je dnes. Celý ten priestor sa presvetlí, vytvoríme tam aj tri lesné cesty na prechádzky, ktoré pôjdu horizontálne až takmer k zoologickej záhrade," načrtol.

Na nelegálny výrub väčšieho množstva stromov v lokalite Pod kalváriou v Bojniciach upozornili obyvatelia mesta, ako i Klub podnikateľov mesta Bojnice (KPMB). O výrub drevín na parcele patriacej Kúpeľom Bojnice sa zaujímala aj Štátna ochrana prírody (ŠOP) - Správa Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Ponitrie. Výrub časti stromov, ako neskôr potvrdili kompetentné orgány, realizovali kúpele bez povolenia. Na snímke výrub stromov na kalvárii v Bojniciach 15. apríla 2015.
Foto: TASR/Alexandra Moštková


Na nelegálny výrub väčšieho množstva stromov v lokalite Pod kalváriou v Bojniciach upozornili obyvatelia mesta, ako i Klub podnikateľov mesta Bojnice (KPMB). O výrub drevín na parcele patriacej Kúpeľom Bojnice sa zaujímala aj Štátna ochrana prírody (ŠOP) - Správa Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Ponitrie. Výrub časti stromov, ako neskôr potvrdili kompetentné orgány, realizovali kúpele bez povolenia. Na snímke kalvária v Bojniciach 15. apríla 2015
Foto: TASR/Alexandra Moštková


Na nelegálny výrub väčšieho množstva stromov v lokalite Pod kalváriou v Bojniciach upozornili obyvatelia mesta, ako i Klub podnikateľov mesta Bojnice (KPMB). O výrub drevín na parcele patriacej Kúpeľom Bojnice sa zaujímala aj Štátna ochrana prírody (ŠOP) - Správa Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Ponitrie. Výrub časti stromov, ako neskôr potvrdili kompetentné orgány, realizovali kúpele bez povolenia. Na snímke hranica kalvárie v Bojniciach 15. apríla 2015.
Foto: TASR/Alexandra Moštková


Na nelegálny výrub väčšieho množstva stromov v lokalite Pod kalváriou v Bojniciach upozornili obyvatelia mesta, ako i Klub podnikateľov mesta Bojnice (KPMB). O výrub drevín na parcele patriacej Kúpeľom Bojnice sa zaujímala aj Štátna ochrana prírody (ŠOP) - Správa Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Ponitrie. Výrub časti stromov, ako neskôr potvrdili kompetentné orgány, realizovali kúpele bez povolenia. Na snímke kalvária v Bojniciach 15. apríla 2015.
Foto: TASR/Alexandra Moštková