Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

VIDEO: Digitalizačné centrum dokončilo kostru prehistorického leva

Kostra leva jaskynného (Panthera spelaea), vyrobená technológiou 3D tlače v Digitalizačnom centre Múzea SNP v Banskej Bystrici 28. mája 2018. Na snímke vedúci technológ Digitalizačného centra Ján Šperka. Foto: TASR/Dušan Hein

Jaskynný lev, ktorý žil aj na našich územiach, bol jeden z najväčších poddruhov leva všetkých čias. Vyhynul približne pred desaťtisíc rokmi.

Banská Bystrica 28. mája (TASR) – Múzeum SNP v Banskej Bystrici dokončuje v týchto dňoch v Digitalizačnom centre unikátny projekt stredoeurópskeho významu.

Ako TASR v pondelok informoval vedúci technológ Digitalizačného centra Ján Šperka, po dvoch mesiacoch intenzívnej tlače na niekoľkých 3D tlačiarňach sa digitalizačnému tímu spolu s odbornými pracovníkmi z Blanska podarilo skompletizovať ucelenú kostru leva jaskynného (Panthera spelaea).

"Myšlienka zostavenia kompletnej kostry jedinca vznikla už počas realizácie projektu 'Digitálne múzeum', v ktorom sa skenovali paleontologické nálezy leva z Múzea ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši. Práve nález zo Západných Tatier z minulého storočia patrí medzi najväčšie v Európe. Pôvodných 56 jednotlivých kostí samca bolo doplnených o 27 častí z nálezu v lokalitách Moravského Krasu a digitálnou rekonštrukciou častí skeletu súčasného leva. Vznikol tak jedinečný výstavný exponát, ktorý bude predstavený a uložený na zámku v Múzeu Blanenska v Blansku na Morave," priblížil Šperka.



Jaskynný lev, ktorý žil aj na našich územiach, bol jeden z najväčších poddruhov leva všetkých čias. Vyhynul približne pred desaťtisíc rokmi.

Pri tlači sa spotrebovalo viac ako 12 kilogramov materiálu filamentu, čo predstavuje asi 3,5-kilometra tlačovej struny s hrúbkou 1,75 milimetra. Najväčší kus - lebka sa tlačila nepretržite 110 hodín.