Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Dom Matice slovenskej v Komárne zakúpil automatický defibrilátor

Zľava Peter Šimon, Jozef Černek, Patrik Ruman Foto: Varga Tamás

Vďaka príspevkom ľudí sa podarilo zakúpiť a umiestniť automatický defibrilátor do priestorov vestibulu Domu Matice slovenskej. Vďaka nemu aj laik môže zachrániť život.

Bratislava 11. októbra (OTS) - Vo svete každý deň náhle zomrie 2 000 ľudí. 60 – 80 % týchto prípadov sa stane mimo nemocničného prostredia. Až v 80 % je príčinou úmrtia porucha srdcového rytmu, ktorá je liečiteľná elektrickým výbojom (defibrilácia).
Ako vysvetlil profesionálny záchranár Adrián Hráček, vďaka tomuto prístroju môže každý z nás pomôcť prežiť pri akútnej zástave srdca alebo defibrilácii srdca.
Foto: Varga Tamás

Aj v Nitrianskom kraji najčastejšie umierame na kardiovaskulárne ochorenia. Podľa štatistík sa trend už desať rokov nemení. Ide najmä o chronickú ischemickú chorobu srdca a akútny infarkt myokardu. Máme veľký pocit zodpovednosti voči našim nájomníkom a návštevníkom, preto sme hľadali spôsob, ako zakúpiť tento prístroj,“ vysvetlil prítomným novinárom Jozef Černek, riaditeľ DMS Komárno.
Prístroj je k dispozícii nielen pre návštevníkov domu, ale vďaka jeho registrácii u záchranných zložiek je pripravený na použitie, ak by sa v okolí čokoľvek stalo.
Jozef Černek
Foto: Jana Pipíšková

Dôležité sú prvé minúty
Podľa záchranárov klesá šanca na úspešnú liečbu o 10% s každou minútou, odkedy sa zastavil krvný obeh a človek upadol do bezvedomia.
Ak záchranca - laik koná do príchodu záchranky a použije AED, tak šance postihnutého môžu byť až 75%.
S použitím AED sú šance na prežitie podstatne väčšie. Veľkú mieru tu zohráva aj psychika záchrancu.
Je nesmierne náročné presvedčiť seba samého, že som to práve ja, kto musí okamžite pomôcť a privolať záchranku nestačí. Prístroj vydáva pokyny a je teda akousi poistkou, že to, čo robím, je správne,“ vysvetľuje Černek pri názornej ukážke.
Prístroj matičiari inštalovali do vestibulu domu, teda na najdostupnejšie miesto.
Foto: Jana Pipíšková

S nákupom prístroja nám pomohli ľudia, ktorým ľudský život nie je ľahostajný. „Za všetkých si dovolím osobne poďakovať aspoň Petrovi Šimonovi a Patrikovi Rumanovi. Práve ich príspevky nás posunuli do stavu, kedy sme si mohli dovoliť prístroj zakúpiť.
Pred rokmi presne takto zomrela moja mamička, aj preto som sa rozhodol pomôcť,“ vysvetlil Patrik Ruman, jeden z darcov.
To je prvýkrát v histórii, čo ďakujem za pomoc pri nákupe prístroja a dúfam, že ho nikdy nebudeme musieť použiť,“ uzatvoril tlačovú konferenciu Černek.