Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Nitriansky kraj

Európske peniaze majú ísť do školstva, sociálnej oblasti i cyklotrás

Ilustračné foto. Foto: TASR/Eduard Fašung

Nitra už pripravila zásobník s desiatkami projektov, ktoré by sa mohli realizovať v programovom období 2014 až 2020.

Nitra 11. februára (TASR) – Vytvorenie kreatívneho centra, revitalizácia parkov, modernizovanie vzdelávania, ale aj rozvoj sociálnych služieb či budovanie cyklotrás by chcela nitrianska radnica financovať z európskych štrukturálnych a investičných fondov. Mesto už pripravilo zásobník s desiatkami projektov, ktoré by sa mohli realizovať v programovom období 2014 až 2020.

Obsahuje napríklad zámery na vybudovanie bytov pre osoby so zdravotným postihnutím, výstavbu nového komunitného centra, mestských jaslí, domu seniorov či rekonštrukciu a modernizáciu školských zariadení. „Tieto projektové zámery sú predbežným zoznamom. Zapadajú nám do integrovaných oblastí, ktoré chceme v rámci udržateľného rozvoja mesta riešiť v spolupráci s obcami, ktoré sú priľahlé k mestu Nitra. Tieto projekty musia tiež zapadať do celkovej stratégie Nitrianskeho samosprávneho kraja. Takže to je otvorený proces, ktorý sa má uzavrieť niekedy v júni 2015. To znamená, že v tomto období predložíme definitívny zoznam projektov aj s finančnými alokáciami pre jednotlivé prioritné osi,“ vysvetlil primátor mesta Jozef Dvonč.

V najbližších rokoch by mohol Nitriansky kraj získať nemalé zdroje z Európskej únie v rámci takzvanej Regionálnej integrovanej územnej stratégie. Podľa Dvonča by do regiónu malo prísť 138 miliónov eur a časť z nich by mohlo získať práve mesto Nitra. „Keby sme získali 25 až 30 percent z tejto sumy, tak sa blížime niekde k 30, možno 34 miliónom eur. Čiže to je ten najvyšší cieľ, ktorý máme,“ skonštatoval Dvonč.

Pripomenul však, že o tieto zdroje sa budú uchádzať aj ďalšie mestá v kraji. „Samozrejme, že berieme do úvahy aj to, že región je veľký a že tu budú aj potreby iných. Čiže budeme musieť skutočne veľmi seriózne zvažovať a hľadať tie veci, ktoré môžeme z tohto programu podporiť a ktoré budú na prospech aj celkovej stratégie, pretože ani Brusel nebude preplácať hocičo,“ zdôraznil Dvonč.