Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

O financie z participatívneho rozpočtu Šale požiadali dva projekty

Sídlisko v Šali Foto: TASR

Podľa pravidiel participatívneho rozpočtu má o využití týchto zdrojov rozhodnúť verejnosť.

Šaľa 9. júla (TASR) – Šalianska radnica rozdelí peniaze z takzvaného participatívneho rozpočtu na dva projekty zamerané na budovanie a modernizáciu detských ihrísk. Mestské zastupiteľstvo na tento účel schválilo sumu 5000 eur. Podľa pravidiel participatívneho rozpočtu má o využití týchto zdrojov rozhodnúť verejnosť.

„Proces realizácie prebieha tak, že skupiny obyvateľov alebo aj jednotlivci si navrhli projekty, ktoré by si želali realizovať s cieľom skrášlenia a zlepšenia podmienok života v meste Šaľa. Boli to práve obyvatelia, ktorí si navrhli a spracovali projekt, pričom mesto zabezpečuje na základe vhodnosti výberu lokality a reálnosti rozpočtu samotnú realizáciu,“ vysvetlila Gabriela Braníková z Mestského úradu v Šali.

Na základe výzvy na predkladanie projektov sa so žiadosťou o financie z participatívneho rozpočtu uchádzali dva projekty. Občianske združenie Šaľa – tvoje mesto požiadalo o sumu 3576 eur na projekt Detského ihriska na Mostovej ulici. Združenie Novomestského zasa žiadalo 1850 eur na vybudovanie lezeckej steny na detskom ihrisku na Novomestského ulici. Návrhy boli následne predložené komisii, ktorá skontrolovala ich formálnu stránku a možnosti ich realizácie. Pretože sa do projektu participatívneho rozpočtu zapojili iba dva zámery, komisia napokon rozhodla o ich schválení. „Rozhodla sa odsúhlasiť a vyhovieť v plnej výške obom projektom bez verejného hlasovania obyvateľov,“ doplnila Braníková.