Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Nitriansky kraj

Gemológovia z UKF spolupracovali na reštaurovaní unikátnych šperkov

Ilustračná fotografia. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Kolekcia šperkov barónky Ulriky von Levetzowej patrí podľa Štubňu medzi desať najdrahších a najcennejších v Českej republike.

Nitra 27. marca (TASR) - Gemologický ústav Fakulty prírodných vied Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre spolupracoval na reštaurovaní súboru šperkov barónky Ulriky von Levetzowej, ktorý v Českej republike patrí k unikátom. K spolupráci ho prizval renomovaný český gemológ Radek Hanus. „Dôvodom bol fakt, že v šperku chýbalo sedem granátov, ktoré bolo treba v rámci reštaurovania doplniť. Reštaurovanie vyšlo na zhruba pol milióna českých korún, realizoval ho tím pod vedením Hanusa. Bolo veľmi striktne stanovené, kto a ako môže narábať so šperkami, ktoré s výnimkou jednej mimoriadnej situácie nesmeli opustiť múzeum,“ informovala Jana Černáková z oddelenia médií UKF.

Úlohou slovenských odborníkov bolo overiť pravosť dokúpených siedmich českých granátov. Predložených sedem kameňov v podobe neopracovaných zŕn zanalyzoval klasickými gemologickými postupmi aj spektroskopicky Ján Štubňa z Gemologického ústavu UKF. Spolu s riaditeľkou ústavu Ľudmilou Illášovou následne vypracovali súdno-znalecké posudky, v ktorých konštatujú, že skutočne ide o české granáty.

Reštauračné práce sa začali v polovici minulého roka, zreštaurované klenoty mohla verejnosť za prísnych bezpečnostných opatrení vidieť v polovici marca v Oblastnom múzeu a galérii v Moste v Českej republike. Za špeciálnymi sklami boli vystavené náhrdelník, dva náramky, prsteň, náušnice a spona vyrobená zo zlata a českých granátov.

Kolekcia šperkov barónky Ulriky von Levetzowej patrí podľa Štubňu medzi desať najdrahších a najcennejších v Českej republike. Niektorí odborníci jej dokonca prisudzujú druhé miesto za českými korunovačnými klenotmi. Podľa Štubňu sú šperky výnimočné aj vo svete, ich jedinečnosť spočíva v tom, že obsahujú 469 českých granátov. "Celý súbor šperkov je jednou z najväčších zbierok takých veľkých granátov, dokonca v spone náhrdelníka je najväčší vybrúsený český granát na svete, ktorý má takmer centimeter. Už len zozbieranie takéhoto množstva veľkých granátov trvalo viac ako 200 rokov,“ zhodnotil Štubňa.

Raritou je, že granáty v šperku mali pred vybrúsením viac ako osem milimetrov. „Také veľké granáty už viac-menej dnes nie sú. Aj v minulosti pravdepodobne muselo byť náročné zozbierať takéto veľké granáty, niektoré iste pochádzajú z iných šperkov,“ domnieva sa Štubňa. Podľa zverejnených údajov má dnes súbor týchto šperkov finančnú hodnotu desiatok miliónov českých korún, ich historická hodnota spojená s konkrétnou osobou a jej životným príbehom je však nevyčísliteľná.