Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Nitriansky kraj

Mestskí poslanci v Komárne majú dnes prerokovať 20 bodov

Erb mesta Komárno Foto: Heraldický register

Informoval zástupca primátora Béla Keszegh.

Komárno 16. apríla (TASR) – Dnes v popoludňajších hodinách zasadlo Mestské zastupiteľstvo (MsZ) v Komárne. Očakáva sa búrlivá diskusia, keďže primátor László Stubendek po ostatnom zasadnutí vetoval rozhodnutie poslancov o riešení neusporiadaných pozemkov. TASR informoval zástupca primátora Béla Keszegh.

Ako povedal, v predchádzajúcich obdobiach sa samospráva nezaoberala v dostatočnej miere s problematickými pozemkami. „Napriek tomu, že od roku 1991 existuje zákon, podľa ktorého sa dajú neusporiadané nehnuteľnosti vybaviť, do dnešného dňa existuje v Komárne veľa nedoriešených prípadov,“ priblížil s tým, že MsZ navrhlo komplexné riešenie problematiky, ktoré sa zakladá na tzv. generálnom pardone. Následne pozemky by sa riešili podľa dnešných platných predpisov. Ako uviedol, sú to rôznorodé problémy. Napríklad, niekto si kúpil budovu, ale pozemok, na ktorom sa objekt nachádza, nebol riešený. Stavalo sa bez stavebného povolenia, domy nie sú skolaudované. Pri dávnejšom delení majetku nejaké pozemky dostalo mesto, ďalšie pripadli vyššiemu územnému celku, respektíve rôznym spoločnostiam. „Jednoznačne treba nájsť korektné, férové a rovnaké riešenie. Práve preto poslancami schválené rozhodnutie z právneho hľadiska je nevyhovujúce a preto ho vetoval primátor,“ podčiarkol Keszegh.

Podľa ďalších slov zástupcu primátora MsZ má dnes prerokovať 20 bodov. Okrem iného sa budú mestskí poslanci zaoberať aj programom Projekt sídlisko. „Zamestnanci mestského úradu monitorovali na dvoch sídliskách súčasnú situáciu. Ide o to, že problémy by sa nemali riešiť jednotlivo, ale komplexne. Dopracovali sa k záveru, že obyvatelia mesta nežijú vždy a všade vo vyhovujúcich podmienkach,“ konštatoval. Snahou vedenia mesta je vytvoriť pohodlnejšie a čistejšie prostredie a spríjemniť tak život obyvateľov sídlisk. „V rozpočte mesta na zlepšenie podmienok sa už nachádza 50.000 eur. Na dnešnom zasadnutí sa budeme zaoberať aj konkrétnymi predstavami,“ zdôraznil Keszegh. Vedenie mesta chce dosiahnuť, aby poslanci a jednotlivé komisie mali väčšiu kompetenciu. „Oni by mali povedať, že čo chcú zo schválených finančných prostriedkov realizovať,“ pokračoval. Podľa jeho názoru na dnešnom zasadnutí nestihnú prerokovať všetky body. „Pravdepodobne budeme pokračovať budúci týždeň,“ uzavrel.