Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Nitriansky kraj

Levice vydali netradičnú knihu. Okrem textu sú v ňom aj vymaľovánky

V Leviciach 17. mája 2017 pokrstili novú netradičnú knihu s názvom Levice ako ich nepoznáš. Levice, 17. mája 2017 Foto: TASR/Andrej Budai

Podľa Antalovej by sa knižka mohla uplatniť u detí na základných školách, ale aj u dospelých.

Levice 17. mája (TASR) - Krst knihy s názvom "Levice ako ich nepoznáš" sa dnes uskutočnil v jednom z levických hotelov. Netradičná kniha okrem čítania poskytuje aj inú možnosť relaxovania, a to pri vymaľovávaní zaujímavostí tohto mesta.

Prvotným cieľom autoriek Gabriely Antalovej a Anny Sovany bolo spraviť maľovanku s motívom Levíc. "Potom sme sa dostali do Tekovského múzea v Leviciach, kde sme našli toľko informácií, že sme sa ku kresbám v našej novej knihe rozhodli niektoré z týchto informácií použiť. Vznikla z toho teda knižka s kresbami a popismi," uviedla Antalová.

Myšlienka vytvoriť túto knihu vznikla asi pred rokom. "Ako sme dokončili náš prvý spoločný projekt - maľovanky Pocta a legenda, po týždni sme si povedali, že takéto niečo spravíme aj o Leviciach, keďže sme obe Levičanky," povedala Anna Sovany.

Podľa Antalovej by sa knižka mohla uplatniť u detí na základných školách, ale aj u dospelých. "Každý si v nej nájde niečo svoje. Deti si môžu kresby vyfarbovať, ostatní si ich môžu vystrihnúť a zarámovať, pretože sú to naše originálne kresby a nič nie je prekopírované. Okrem toho je všetko na základe historických faktov. Každý návštevník mesta by mohol túto knižku dostať do daru, firmy by to mohli mať ako prezent pre svojich zákazníkov. Boli by sme veľmi rady, keby sa knižka používala aj na našich levických základných školách, kde by sa z nej vyučovalo niečo o našom meste, čo deti možno ešte nevedia," vysvetlila.

Podľa Sovany by bolo určite príjemné, keby každé jedno dieťa vedelo počas školského výletu, čo je napríklad Kalvária a kde sa nachádza. "Takisto, že tam nie je pochovaný Ježiško, ako som sa dozvedela od mojej dcéry, a podobné informácie. Myslím si, že je to dosť užitočná knižka. Svoje roly sme si pri jej tvorbe rozdelili. Ja som ten typ človeka, ktorý vždy fantáziou, detailmi a hraním sa uletí. Gabika je tá racionálnejšia, ktorá ma tak stiahne dole a následne to tak všetko učeše," poznamenala spoluautorka.

"Kde sú postavy, to som robila ja a tam, kde sú tie krásne ornamenty, to robila Anka. Každá perokresba je spoločná práca nás dvoch," dodala Antalová.