Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Nitriansky kraj

V Leviciach počas horúčav polievajú komunikácie a rozdávajú aj vodu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Meteorológovia vydali na tento týždeň varovanie druhého stupňa pred vysokými teplotami.

Levice 30. júla (TASR) – Mesto Levice upozorňuje svojich občanov na nebezpečenstvo horúčav v najbližších dňoch. „V centre mesta sú k dispozícii pitné fontánky na námestí a na pešej zóne. Počas stredy a piatka budú v čase od desiatej do štrnástej hodiny dobrovoľníci Územného spolku Slovenského Červeného kríža rozdávať na pešej zóne okoloidúcim vodu. Chladenie rozhorúčených ciest a chodníkov je zabezpečené ich polievaním,“ informovala Adriana Macáková z levického mestského úradu.

Meteorológovia vydali na tento týždeň varovanie druhého stupňa pred vysokými teplotami. Tie by mali v okrese Levice dosahovať miestami 35 stupňov Celzia. Výstraha platí v poobedňajších hodinách od 14.00 do 18.00 hod.

Košice bojujú s horúčavami, k dipozícii sú aj pitné fontánky


Viacerými opatreniami chce mesto Košice zmierniť dôsledky horúčav. Ako pred TASR povedala hovorkyňa magistrátu Linda Šnajdárová, pomôcť majú napríklad rosiče vody či polievanie ulíc.

„K dispozícii sú aj iné druhy osvieženia, ktoré padnú vhod, obzvlášť pri teplotách presahujúcich tridsiatku. Košičania si môžu posedieť pri fontánach alebo sa priamo osviežiť pitnou vodou z na to učených pitníkov,” uviedla Šnajdárová s tým, že kvôli eliminácii prašnosti a horúčav v meste, magistrát nariadil tiež pravidelné polievanie ulíc. "Predovšetkým ide o Hlavnú ulicu a širšie centrum Košíc kde sa pohybuje najviac ľudí. Dotýka sa to ale aj niektorých križovatiek,” uzavrela.

Deväť pitných fontánok v Košiciach spravuje Východoslovenská vodárenská spoločnosť (VVS), a.s . „Sedem z nich je na Hlavnej ulici, na Terase v Zuzkinom parku a na Bankove je po jednom zariadení. Na Hlavnej ulici jednu z pitných fontánok poškodilo pravdepodobne vozidlo," uviedla spoločnosť s tým, že už požiadala o dodanie novej. „Na pôvodnom mieste by mala byť nainštalovaná do konca augusta," uzavrela VVS, a.s.