Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Levice sa počas zimy musia postarať o kilometre chodníkov navyše

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Erika Máder

Na základe novely zákona o pozemných komunikáciách sa o mestské cesty už nemusia starať ľudia z priľahlých domov, ale samospráva.

Levice 14. decembra (TASR) – Levická radnica sa bude musieť počas zimy starať o desiatky kilometrov chodníkov viac ako doposiaľ. Na základe novely zákona o pozemných komunikáciách sa o mestské cesty už nemusia starať ľudia z priľahlých domov, ale samospráva.

Mesto Levice doteraz zabezpečovalo zimnú údržbu na 110 kilometroch ciest a 36 kilometroch chodníkov. Po zmene zákona prevezme radnica starostlivosť o ďalších 54 kilometrov chodníkov. "Z tohto dôvodu boli prijaté opatrenia, aby v rámci zimnej údržby bola zabezpečená schodnosť chodníkov v zmysle zákona. Pracovníci mestského úradu s pracovníkmi firmy, ktorá vykonáva údržbu miestnych komunikácií, zmapovali cesty a chodníky a navrhli nové trasy zimnej údržby," informoval magistrát.

Podľa radnice je čistenie pomocou mechanizmov navrhnuté čo najefektívnejšie, s minimálnymi prejazdmi vozidiel. Najdôležitejšie trasy v meste sa budú čistiť prioritne, následne ďalšie časti mesta podľa spracovaného plánu zimnej údržby. "Spoločnosť, ktorá vykonáva zimnú údržbu, je pripravená strojne aj personálne. Na základe fyzického zmapovania trás však boli identifikované rôzne prekážky na chodníkoch, prípadne parkujúce autá, ktoré bránia v kvalitnom prevedení čistenia. Preto je dôležité, aby občania neparkovali na chodníkoch a tým uľahčili prístup čistiacej techniky počas zimnej údržby," upozornil mestský úrad.