Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Levice upravili podmienky prideľovania dotácií

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ako TASR informovala referentka vzťahov s verejnosťou Mestského úradu v Leviciach Adriana Macáková, medzi najzávažnejšie zmeny, ktoré boli riešené týmto dodatkom, patrí oblasť cestovného ruchu.

Levice 5. januára (TASR) - Mesto Levice bude po novom prideľovať dotácie aj v oblasti cestovného ruchu. Rozhodli o tom poslanci na decembrovom rokovaní mestského zastupiteľstva schválením dodatku k Všeobecne záväznému nariadeniu (VZN) mesta o podmienkach poskytovania dotácií právnickým osobám a fyzickým osobám podnikateľom pôsobiacim na území mesta Levice, ktorý je účinný od 3. januára. Okrem toho upravili aj podmienky prideľovania dotácií.

Ako TASR informovala referentka vzťahov s verejnosťou Mestského úradu v Leviciach Adriana Macáková, medzi najzávažnejšie zmeny, ktoré boli riešené týmto dodatkom, patrí oblasť cestovného ruchu. "V tejto oblasti môžu oprávnení žiadatelia žiadať dotáciu na aktivity súvisiace s podporou rozvoja cestovného ruchu v meste Levice a jeho mestských častiach, ďalej na reprezentáciu a propagáciu mesta na renomovaných podujatiach, zameraných na rozvoj cestovného ruchu doma a v zahraničí, na regionálne projekty s prihliadnutím na špecifické podmienky a tradície regiónu Tekov, alebo na využívanie prírodných predpokladov mesta a jeho okolia na rozvoj cestovného ruchu," uviedla Macáková.

Podľa jej slov žiadatelia, ktorí sa chcú uchádzať o finančné prostriedky v tejto oblasti, majú možnosť podať žiadosť o poskytnutie dotácie na rok 2017 na predpísanom tlačive a s povinnými prílohami do 28. februára.

Ďalšou zmenou, ktorá sa týka všetkých oblastí poskytovania dotácií, je možnosť poskytnúť žiadateľovi dotáciu iba v prípade, že mu nie je právoplatne uložený trest zákazu prijímať dotácie alebo subvencie alebo trest zákazu prijímať pomoc a podporu poskytovanú z fondov Európskej únie. "Túto skutočnosť budú všetci žiadatelia dokladať ďalšou povinnou prílohou k žiadosti – výpisom z registra trestov nie starším ako tri mesiace," povedala hovorkyňa mesta s tým, že žiadateľ bude ďalej pri žiadosti dokladať aktuálne potvrdenie o vedení účtu v banke alebo aktuálny výpis z účtu.

Zároveň sa v žiadosti dopĺňa písomné prehlásenie žiadateľa o spôsobe propagácie mesta v prípade poskytnutia dotácie z rozpočtu mesta. "Úspešný žiadateľ, resp. príjemca dotácie je v aktuálnom čase povinný zaslať poskytovateľovi dotácie pozvánky, prípadne správy o realizovaných akciách financovaných z poskytnutej dotácie. Tieto bude poskytovateľ zverejňovať na svojej internetovej stránke," dodala, pričom pri zúčtovaní dotácie prijímateľ priloženou dokumentáciou k vyúčtovaniu deklaruje spôsob prezentácie mesta pri použití finančných prostriedkov z poskytnutej dotácie.

Dodatkom bol upravený aj počet podávaných žiadostí. "Po novom je žiadateľ oprávnený predložiť jednu žiadosť do každej z oblastí. Ak podá viac ako jednu žiadosť za jednu oblasť, všetky žiadosti tohto žiadateľa budú považované za neoprávnené a budú vyradené z posudzovania," ukončila Macáková s tým, že táto podmienka bude uplatnená prvýkrát pri žiadostiach podávaných do 31. októbra na rok 2018.

Všetky dokumenty súvisiace s poskytnutím dotácie z rozpočtu mesta je možné nájsť na webe samosprávy, prípadne v Kancelárii prvého kontaktu na mestskom úrade.