Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Nitriansky kraj

Maňa: Originál centrálneho kríža na cintoríne nahradila jeho kópia

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Reštaurátori rozhodli, že originál kríža vzhľadom na značný stupeň poškodenia nie je vhodný na vystavenie do exteriéru, preto bude na pôvodnom mieste nahradený kópiou.

Maňa 4. decembra (TASR) – Obci Maňa v okrese Nové Zámky sa podarilo zrekonštruovať pôvodný centrálny kríž na cintoríne. Kríž bol postavený v roku 1847 a patrí k miestnym pamätihodnostiam. Slovenský nápis na kríži svedčí o tom, že na území obce sa používala slovenčina v písomnej forme už v prvej polovici 19. storočia.

Cieľom obnovy bola záchrana kríža, ktorý bol v havarijnom stave. Podľa reštaurátora Ivana Pilného sa deštrukcie najvýraznejšie prejavili na krucifixe s korpusom Kristovho tela. "Na postave Krista úplne absentovala hlava, modelácia trupu, veľká časť jeho bedrového rúška, prakticky celá pravá noha a horné i dolné partie na ľavej nohe," opísal poškodenie kríža Pilný.

Obec kríž rekonštruovala s finančnou podporou Nadačného fondu Telekom pri Nadácii Pontis v dvoch etapách. Prvá etapa obnovy sa skončila koncom minulého roka. V rámci nej bol zrekonštruovaný samotný kríž. Telo Krista na origináli bolo ponechané ako torzo. Reštaurátori Ivan Pilný a Gabriel Strassner rozhodli, že originál kríža vzhľadom na značný stupeň poškodenia nie je vhodný na vystavenie do exteriéru, preto bude na pôvodnom mieste nahradený kópiou.

Počas druhej etapy rekonštrukcie vyrobili na základe odliatku obnoveného pôvodného kríža jeho kópiu, ktorá je inštalovaná na obnovenom podstavci na pôvodnom mieste. Zreštaurovaný originál je umiestnený v obecnom Dome smútku.