Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Nitriansky kraj

Na aukcii v Leviciach dražili obrazy na podporu sociálne slabších ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Turanovič

Do dražby darovali profesionálni i amatérski umelci 45 diel, z nich sa podarilo vydražiť 43, pričom dve zostávajúce diela mesto Levice daruje buď jubilantom, alebo družobným mestám.

Levice 11. decembra (TASR) - Na 11. ročníku benefičnej aukcie s názvom Art For Help, ktorá sa konala v levickej synagóge v nedeľu 10. decembra, dražili obrazy na podporu sociálne slabších jednotlivcov a rodín. Akcia sa konala pod záštitou zástupcu primátora mesta Levice Jána Krtíka a koordinátorov benefície Csabu Tolnaia a Margaréty Novákovej.

Do dražby darovali profesionálni i amatérski umelci 45 diel, z nich sa podarilo vydražiť 43, pričom dve zostávajúce diela mesto Levice daruje buď jubilantom, alebo družobným mestám. "Vlani sme oslavovali 10. výročie aukcie, na ktorej sme si dali métu, prekonať hranicu 5000 eur. To sa nám, bohužiaľ, nepodarilo. Som však veľmi rada, že sa nám to podarilo tento rok, keďže sme získali 5200 eur," povedala Nováková.

Tolnai zažil niekoľko dražieb, no túto pokladá za najaktívnejšiu. "V podstate sa tu udial zápas o ľudí, ktorí sú v núdzi. Vzájomné predbiehanie sa v licitácii pre mňa jednoznačne hovorí to, že ľudia, ktorí si sem prišli kúpiť obrazy, prišli s vedomím, že idú pomáhať slabším. Toto sa aj splnilo. Videl som boj o chudobných ľudí, bolo to úžasné. Iba ak si budeme pomáhať, vieme prežiť aj ťažké chvíle," uviedol Tolnai.

"Prepojenie umenia s myšlienkou dobra a ľudskosti ma nadchlo. Radosť, ktorú som si spolu s manželom urobila, ma obohacuje, pretože viem, že výťažok z aukcie pôjde do rúk ľudí, ktorí to najviac potrebujú. Je úžasné, keď človek môže pomôcť aj takouto formou nielen v predvianočnom období. Napokon nám obrazy budú robiť radosť aj potom, keď budú zavesené v niektorých z našich priestorov," dodala Renáta Dobrovoľná, ktorá spolu s manželom vydražila deväť obrazov.

Svoje obrazy do aukcie každoročne venuje aj zakladateľ myšlienky benefičnej aukcie Jozef Kanyuk, pre ktorého bol tento rok jubilejný, keďže do aukcie venoval už svoj stý obraz. Umelecké diela venované do aukcie boli predstavené na vernisáži dňa 3. decembra a počas celého týždňa si ich záujemcovia mohli pozrieť.