Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Na nitrianskej Kalvárii sa zídu veriaci na tradičnej Mariánskej púti

Zreštaurované súsošie Ukrižovania opäť tvorí dominantu nitrianskej Kalvárie. Mohutné kríže na podstavcoch nesú korpusy lotrov po stranách a sochu Krista v strede kompozície. Pôvodne boli súčasťou súsošia aj postavy Panny Márie, Márie Magdalény a Jána Evanjelistu. Sochy boli z krížov odinštalované v septembri minulého roka. Dôvodom rekonštrukcie diela akademického sochára Júliusa Bártfaya z prelomu 20. a 30. rokov minulého storočia bolo poškodenie sôch. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Nitrianska Kalvária je známa už niekoľko storočí. Prvá správa o miestnom kostole Panny Márie sa nachádza v listine uhorského kráľa Belu IV. z roku 1248, ktorým dáva Nitre mestské práva.

Nitra 13. augusta (TASR) – Veriaci z celého Slovenska sa 15. augusta zídu na nitrianskej Kalvárii na tradičnej Mariánskej púti, ktorá vyvrcholí v nedeľu 19. augusta slávnostnými bohoslužbami. Ako informovalo Biskupstvo Nitra, prvý deň púte otvorí séria svätých omší v slovenskom a maďarskom jazyku.

Program bude pokračovať v sobotu 18. augusta modlitbami, divadelným predstavením pre deti, prednáškou pre manželov a duchovným pásmom. Sobotné podujatia ukončí nočná bohoslužba celebrovaná novokňazmi Nitrianskej diecézy a Spoločnosti Božieho Slova. Nedeľný program sa začne o 5. hodine krížovou cestou a vyvrcholí o 10. hodine slávnostnou svätou omšou celebrovanou nitrianskym biskupom Viliamom Judákom. Púť ukončí o 15. hodine Mariánska pobožnosť s Eucharistickým požehnaním.

Nitrianska Kalvária je známa už niekoľko storočí. Prvá správa o miestnom kostole Panny Márie sa nachádza v listine uhorského kráľa Belu IV. z roku 1248, ktorým dáva Nitre mestské práva. Podľa zasvätenia kostola ho volali už vtedy Vrch Matky Božej. Listinou z 20. decembra 1765 nitriansky biskup Ján Gustíni zaviazal obyvateľov Nitry, aby sa každoročne 15. augusta uskutočnila procesia na sviatok Nanebovzatia Panny Márie pod vedením mestského farára. Biskup Gustíni zaviedol aj doteraz zachovávaný zvyk, podľa ktorého slávnostné bohoslužby na Kalvárii vždy vedie nitriansky biskup.

V minulom režime sa pre mnohých veriacich stala Mariánska púť v Nitre symbolom odporu voči komunizmu. V 80. rokoch sa tu stretávali tisícky pútnikov aj napriek tomu, že púť a jej účastníci boli pod drobnohľadom príslušníkov ŠtB, ktorí tu monitorovali pohyb osôb, prípadne vypínali elektrický prúd v mikrofónoch, aby znemožnili počúvanie kázne.