Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Nitriansky kraj

Na sympóziu v Beladiciach sa stretnú výtvarníci z piatich krajín

Ilustračné foto. Foto: TASR - Daniel Veselský

Tento rok sa na sympózium prihlásilo 26 účastníkov zo Slovenska, Česka, Ukrajiny, Rakúska a Japonska. Okrem samotnej výtvarnej tvorby sú pripravené aj interaktívne prednášky.

Beladice 13. augusta (TASR) – Krajina, svetlo, priestor, hmota a čas, to budú hlavné témy šiesteho ročníka medzinárodného sympózia pre neprofesionálnych výtvarníkov, ktoré sa bude konať od 30. augusta do 2. septembra v kaštieli v Beladiciach. Cieľom podujatia je stretnutie neprofesionálnych výtvarníkov, výmena skúseností, vytvorenie priestoru na získanie nových zručností, vzdelávanie vo výtvarnom umení a podpora kreativity.

Tento rok sa na sympózium prihlásilo 26 účastníkov zo Slovenska, Česka, Ukrajiny, Rakúska a Japonska. "Okrem samotnej výtvarnej tvorby sú pripravené aj interaktívne prednášky o vývoji krajinomaľby v Európe a o súčasnej maľbe. Neodmysliteľnou súčasťou budú konzultácie s lektorom, výber a zostavenie výstavnej kolekcie," uviedla Zdenka Smrečková z Krajského osvetového strediska (KOS) v Nitre, ktoré podujatie organizuje.

Ako pripomenula, odborným garantom sympózia je akademický maliar Daniel Szalai. "Lektorom bude Juraj Toman, pedagóg a maliar, ktorý sa venuje maľbe krajiny a mestských priestorov a pôsobí na Katedre výtvarnej tvorby a výchovy na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre," doplnila Smrečková. Výstupom z podujatia bude výstava výtvarných diel. Uskutoční sa od 14. do 28. septembra v priestoroch KOS.