Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Nebezpečná nákaza odsunula termín pretekov v Topoľčiankach

Národný žrebčín v Topoľčiankach. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Národný žrebčín Topoľčianky informoval, že dôvodom je výskyt primárneho ohniska infekčnej anémie koní na Slovensku. Tú diagnostikovali v okrese Nové Zámky.

Topoľčianky 16. augusta (TASR) – Parkúrové preteky, ktoré sa mali konať v Národnom žrebčíne Topoľčianky, š. p., v prvý augustový víkend, sa presúvajú na neskorší termín. Ako informoval žrebčín, dôvodom je výskyt primárneho ohniska infekčnej anémie koní na Slovensku. Tá bola diagnostikovaná v okrese Nové Zámky. Pretože nebolo možné do začiatku plánovaného športového podujatia vykonať všetky potrebné diagnostické vyšetrenia pre nahlásené kone, odporučila Štátna veterinárna a potravinová správa SR presunúť konanie pretekov na iný termín. "Ten bude včas zverejnený na oficiálnej stránke Národného žrebčína a Slovenskej jazdeckej federácie," uvádza sa v stanovisku štátneho podniku.

V súvislosti s ochranou veľkochovu žrebčín stanovil aj podrobné veterinárne podmienky na prepravu a účasť koní na podujatiach v Topoľčiankach. Uvádza sa v nich, že všetky kone musia byť sérologicky testované na infekčnú anémiu koní, pričom test nesmie byť starší ako 14 dní. "Potvrdenie o negatívnom výsledku musí byť zapísané do pasu koňa a predložené predtým, ako bude kôň vyložený v areáli Národného žrebčína Topoľčianky, š. p. V prípade nepredloženia požadovaných potvrdení a dokumentov nebudú kone vpustené do areálu národného žrebčína. Pas musí vždy sprevádzať koňa," uvádza sa v podmienkach.

Na archívnej snímke Národný žrebčín Topoľčianky, 12. apríla 2014.
Foto: TASR/Henrich Mišovič


Ako informovala Regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS) v Nových Zámkoch pozitívny prípad infekčnej anémie koní bol zaznamenaný 27. júla v obci Veľké Lovce. Vírus spôsobujúci túto chorobu sa prenáša po bodnutí hmyzom. Infekciu nie je možné účinne liečiť a nakazený kôň sa stáva nositeľom vírusu až do konca života. Choroba sa prejavuje malátnosťou, kolísavou teplotou i opuchmi. V stanovisku RVPS v Nových Zámkoch sa uvádza, že podľa dostupných informácií sa ochorenie neprenáša na človeka alebo iné zvieratá.