Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Nitriansky kraj

Kandidát na primátora Š. Štefek odmieta obvinenia z korupcie

Štefan Štefek, archívna snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Štefek do júna pôsobil ako technicko-investičný riaditeľ v Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti, do januára tohto roka bol aj v orgánoch predstavenstva FC Nitra.

Nitra 27. septembra (TASR) – Nezávislý kandidát na primátora Nitry Štefan Štefek obvinený z nepriamej korupcie odmieta akékoľvek korupčné správanie v súvislosti so svojou osobou. Proti uzneseniu o obvinení podal sťažnosť, označil ho za nezákonné a nedôvodné. Štefeka zadržala protikorupčná jednotka v pondelok 24. septembra ráno o 6.30 h, prepustený bol približne po 12 hodinách. Štefek je presvedčený, že jeho zadržanie súvisí s voľbami, v ktorých ako nezávislý kandiduje na post primátora. „Podľa spisu polícia disponovala informáciami o údajnom korupčnom konaní od začiatku mája, mňa zadržala v čase prebiehajúcej volebnej kampane po niekoľkých mesiacoch,“ povedal.

Štefek do júna pôsobil ako technicko-investičný riaditeľ v Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti, do januára tohto roka bol aj v orgánoch predstavenstva FC Nitra. Práve s peniazmi pre futbalový klub súvisí obvinenie Štefeka i zvolenského podnikateľa Jozefa H., ktorý poskytol pre FC Nitra peniaze. „Úplatok v sume desiatok tisíc eur bol skrytý za reklamnú zmluvu,“ informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka. Podľa jeho slov konateľ zvolenskej obchodnej spoločnosti si chcel pre svoje podnikanie zabezpečiť priaznivé podmienky u Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti, ktorej technicko-investičným riaditeľom bol Štefek.

„Podnikateľ mal záujem o pozitívny prístup a vplyv v rozhodovacích procesoch súvisiacich s obstarávaním tovarov, služieb a stavebných prác. Jeho budúce rozhodnutia v prospech zvolenskej firmy vyplývajúce z jeho postavenia a funkcie si mal zabezpečiť úplatkom vo výške 36.000 eur, ktorý mal byť zakrytý zmluvou o reklame,“ povedal Slivka.

„Čo som ja prijal, aký úplatok, keď finančné prostriedky prišli z firemného účtu podnikateľa na účet FC Nitra a rovnako je preukázateľné, na čo boli tieto finančné prostriedky použité. Je tu presne vidieť pohyb peňazí na účte FC Nitra, zmluvu o reklame, faktúru za výrobu reklamy, presné výpisy z účtu, na čo tie peniaze išli. Ja som z týchto peňazí nekúpil ani jachtu, ani chatu, dokonca som ani mojim deťom nekúpil malú balkánsku zmrzlinu. Všetky peniaze išli z účtu firmy na účet FC Nitra úplne transparentne, ako to bolo vždy bežné a obvyklé,“ povedal Štefek. Zároveň skonštatoval, že v čase jeho pôsobenia vo vodárenskej spoločnosti zvolenská firma na úseku, za ktorý bol zodpovedný, preukázateľne nič nezabezpečovala.