Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Nitra sa vracia k oslavám staromestských hodov i dožiniek

Folkloristi v Nitre, archívna snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Obnova dožiniek je podľa viceprimátora Nitry Daniela Balka jednou z ciest, ako prinavrátiť mestu imidž nadregionálneho centra zdravých produktov a kvalitnej lokálnej výroby.

Nitra 25. júla (TASR) – Mesto Nitra sa po dlhom čase vracia k oslavám staromestských hodov, ktoré budú spojené s dožinkami. V sobotu 17. augusta prejde centrom mesta dožinkový sprievod. Na námestí sa uskutoční hodová tancovačka s verejnou školou miestnych tancov a chýbať nebude ani škola pečenia „nitránskych lokší“. K hodovej atmosfére prispejú aj predajcovia lokálnych výrobkov, vínny stan s regionálnymi vínami, stánky s tradičnými jedlami i prvý tohtoročný burčiak. Podujatie pripravilo mesto Nitra v spolupráci s Nitrianskym samosprávnym krajom.

Obnova dožiniek je podľa viceprimátora Nitry Daniela Balka jednou z ciest, ako prinavrátiť mestu imidž nadregionálneho centra zdravých produktov a kvalitnej lokálnej výroby. „Oslava hodov bola vždy aj o trhovníkoch, remeselníkoch a zábave, spojenie týchto dvoch sviatkov je tak prirodzeným krokom a vzájomne prospešným vyústením. Navyše, tiež zvyšuje potenciál spraviť z hodových dožiniek novú nadregionálnu udalosť a turisticky vyhľadávané podujatie,“ uviedol Balko.

Mestské hody v Nitre sa od 18. storočia konali počas augustovej púte k Matke Božej na Kalvárii ako poďakovanie za ukončenie moru v meste. Sviatok Nanebovzatia Panny Márie pripadá na 15. augusta. Augustová púť na Kalváriu je stále živá a pútnikmi z Nitry, ako aj širokého okolia hojne navštevovaná, chýba jej však napojenie na celomestské oslavy.

Nitrianske dožinky priniesla výstava Agrokomplex a ich celoslovenskou oslavou sa mal vyzdvihovať význam Nitry ako centra slovenského poľnohospodárstva. Prvýkrát sa uskutočnili v roku 1965 a pravidelne sa konali takmer tridsať rokov. Dožinky však bývali vnímané ako politická oslava bývalého komunistického režimu, a tak po roku 1989 postupne zanikli.