Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Nitrianski poslanci obmedzili až do volieb mestskú inzerciu

Mestský úrad v Nitre, archívna snímka. Foto: Teraz.sk

Mestský poslanec Štefan Štefek súčasnému primátorovi Jozefovi Dvončovi vyčítal, že júlová inzercia mesta bola iba jeho reklamou.

Nitra 16. augusta (TASR) - Nitrianska radnica od štvrtka až do konania komunálnych volieb môže prostredníctvom platenej inzercie v regionálnom týždenníku zverejňovať iba informácie a pozvánky, ktoré sa bezprostredne týkajú záležitostí mesta. Na svojom augustovom rokovaní o tom rozhodli mestskí poslanci, ktorí chcú takýmto uznesením obmedziť prezentáciu súčasného vedenia mesta.

S návrhom prišiel nezávislý mestský poslanec Štefan Štefek, ktorý je zároveň aj kandidátom na post nitrianskeho primátora. Ten súčasnému primátorovi Jozefovi Dvončovi vyčítal, že júlová inzercia mesta bola iba jeho reklamou. "Dočkali sa iba sebaprezentácie primátora Dvonča na ôsmich stranách. Všetko bolo, samozrejme, zaplatené z mestských daní. Nitrania teda za to, aby mohli čítať o Dvončovej sebaadorácii, zaplatili. Spolu s poslaneckými kolegami si nemyslíme, že je to fér. Predložili sme preto návrh, ktorý má za cieľ takémuto plytvaniu verejných financií zabrániť, a zároveň sme navrhli, aby si súčasný primátor inzerciu zaplatil z vlastného vrecka," skonštatoval Štefek.

Primátor Dvonč sa voči obvineniam ohradil, podľa jeho slov sú prijaté opatrenia na to, aby prezentácia poslancov i vedenia mesta bola spravodlivá. "Ja nemám dôvod sa uprednostniť alebo nejakým iným spôsobom riešiť tieto veci. Čo sa týka podujatí a hlavne zahraničných ciest, prijali sme opatrenie, aby bol každý jeden poslanec o všetkom informovaný. To, že sa prihlási jeden poslanec na zahraničnú cestu, za to nemôže ani sekretariát, ani protokol, ani oddelenie cestovného ruchu. Nakoniec o informovaní verejnosti predsa rozhoduje redakčná rada," skonštatoval.

Podľa poslankyne Lívie Šumichrastovej majú priestor v mestskej inzercii všetci aktívni členovia mestského zastupiteľstva. "Je to úplne normálne. Každý poslanec, ktorý sa zúčastňuje na akciách v oblasti kultúrnej, sociálnej alebo zdravotníckej, každý jeden sa zverejňuje, či už obrazovou, alebo písomnou formou, alebo je tam jeho meno," zdôraznila.

Poslanci napriek týmto argumentom Štefekov návrh na regulovanie mestskej inzercie schválili. Neodsúhlasili však uznesenie, podľa ktorého mal júlovú inzerciu mesta zaplatiť Dvonč z vlastných peňazí.