Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

V Nitre má oddnes Andrej Hlinka pamätnú tabuľu

Vyvrcholením dnešnej spomienky v Nitre na okrúhle výročie narodenia Andreja Hlinku bolo slávnostné podujatie na Triede A. Hlinku, kde bola neďaleko križovatky s ulicou B. Slančíkovej tomuto kňazovi a politikovi odhalená pamätná tabuľa 23. septembra 2014. Na snímke zľava primátor mesta Nitra Jozef Dvonč a Mons. Villiam Judák, nitriansky diecézny biskup. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Odhalili ju pri príležitosti spomienky na 150. výročie narodenia Andreja Hlinku.

Nitra 23. septembra (TASR) – Vedeckým seminárom si dnes v Nitre pripomenuli 150. výročie narodenia Andreja Hlinku. Stretnutie historikov, teológov i záujemcov o Hlinkov život a dielo organizovalo mesto Nitra, Nitrianske biskupstvo a Matica slovenská. „Bol venovaný dielu Andreja Hlinku ako významného kňaza, národovca, politika, publicistu, prekladateľa a signatára Martinskej deklarácie z roku 1918,“ uviedla Ľudmila Synaková z mestského úradu. Na seminári sa hovorilo o význame jeho osobnosti v slovenských dejinách, o jeho katolíckom a sociálnom učení i o jeho kontaktoch s nitrianskym biskupom Karolom Kmeťkom či o jeho vzťahoch s americkými Slovákmi.

Vyvrcholením dnešnej spomienky na okrúhle výročie narodenia Andreja Hlinku bolo aj slávnostné podujatie na Triede A. Hlinku, kde bola neďaleko križovatky s ulicou B. Slančíkovej tomuto kňazovi a politikovi odhalená pamätná tabuľa. Jej autorom je akademický sochár Milan Marciňa.

„Andrej Hlinka sa snažil svojou prácou zveľaďovať a upevňovať národné povedomie i postavenie nášho národa. Vždy podporoval autonómiu Slovákov. Slávny je jeho prejav, ktorý predniesol na Pribinových oslavách v roku 1933 práve tu, v Nitre. Aj preto je jedna z hlavných ciest v našom meste pomenovaná práve po Andrejovi Hlinkovi,“ pripomenul nitriansky primátor Jozef Dvonč.

Nitriansky biskup Viliam Judák zdôraznil, že Hlinka, je príkladom toho, že aj kňazské osobnosti sa v mnohých prípadoch výrazne zaslúžili o rozvoj slovenského národa. „Na jeho príklade vidíme, že to bol muž činu, ktorý si však zachovával svoj pokoj. Miloval cirkev i svoj národ, preto je dobré, že bude mať v Nitre pamätník, ktorý bude pripomínať hodnoty, ktoré Andrej Hlinka vyznával,“ uviedol pri odhaľovaní pamätnej tabule Judák.

Fotogaléria: Pamätná tabuľa Andreja Hlinku