Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Nitra bude regulovať počet reklamných plôch aj po proteste prokurátora

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Rozhodli o tom mestskí poslanci na svojom októbrovom rokovaní.

Nitra 13. októbra (TASR) – Nitrianska radnica nevyhovie protestu prokurátora a nebude meniť svoje opatrenia na reguláciu reklamných pútačov v uliciach mesta. Rozhodli o tom mestskí poslanci na svojom októbrovom rokovaní. Podľa ich názoru bol protest prokurátora neopodstatnený. Takzvané Opatrenia pre systémové riešenie reklamných, informačných a propagačných zariadení na území mesta Nitra tak zostávajú v platnosti. Mestské zastupiteľstvo tento materiál schválilo ešte vo februári s cieľom vytlačiť z ulíc nelegálne postavené reklamné pútače a postupne obmedziť ich výskyt, hlavne na pozemkoch, ktoré patria mestu.

Okresný prokurátor napadol opatrenia v proteste. Uvádza v ňom, že sú v rozpore s platnou legislatívou, pretože magistrát na jeho základe vydáva záväzné stanoviská, na ktoré nie je mestská samospráva splnomocnená zákonom.

Prokuratúra si nesprávne vysvetlila náš zámer. Máme za to, že si zamieňa tento náš materiál so záväznými stanoviskami, ktoré sú vydávané výlučne v rámci preneseného výkonu štátnej správy. Naše opatrenia majú ale slúžiť iba ako vnútorná stratégia a podklad pre vypracovanie územnoplánovacej dokumentácie výlučne pre potreby mesta,“ vysvetlil primátor Jozef Dvonč.

Ako doplnil, jediný vážnejší spor medzi mestom a prokuratúrou bol v názore na vzdialenosť medzi jednotlivými reklamným plochami pri ceste. „My sme určili, že to má byť 200 metrov, pre čitateľnosť a pre zmenšenie počtu reklamno-informačných zariadení. Prokuratúra to namietala a žiadala nás, aby sme to vrátili späť a aby táto vzdialenosť bola 50 metrov. Tejto požiadavke sme nevyhoveli, takže aj naďalej zostáva vzdialenosť medzi reklamnými plochami na úrovni 200 metrov,“ konštatoval Dvonč.