Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Nitriansky kraj

Nitra si pripomenie udelenie výsad slobodného kráľovského mesta

Mestský park na Sihoti v Nitre. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Do výsadného postavenia povýšil 2. septembra 1248 Nitru, stále spustošenú tatárskym vpádom, kráľ Belo IV.

Nitra 27. júla (TASR) - Mesto Nitra si pripomenie udelenie výsad slobodného kráľovského mesta historickým festivalom Kráľovská Nitra. Počas víkendu 31. augusta a 1. septembra sa Mestský park na Sihoti premení na veľké stredoveké predmestie s dobovými remeselníkmi, ukážkami stredovekej kuchyne, ale aj skutočnými rytiermi. Podujatie umožní návštevníkom spoznať podobu stredovekej Nitry a ponúkne netradičný pohľad na život vtedajších obyvateľov.

Do výsadného postavenia povýšil 2. septembra 1248 Nitru, stále spustošenú tatárskym vpádom, kráľ Belo IV. Nitrianskych kupcov oslobodil od platenia trhových poplatkov a mýt, mestu povolil ďalší pravidelný týždenný trh a mešťanom dal právo spravovať si vlastný mestský život volenými zástupcami.

„Slobodných kráľovských miest bolo v celom Uhorsku málo a nie náhodou sú preto dodnes na túto výnimočnú minulosť hrdé a pravidelne si ju pripomínajú. Minulý rok sa nám pod názvom Kráľovská Nitra podarilo premeniť námestie na Vŕšku na stredoveký trh a malým divadelným predstavením sme zrekonštruovali možný priebeh vyhlásenia výsad. Tento rok sa posúvame ďalej, k veľkolepému kráľovskému sprievodu a historickému festivalu v parku,“ skonštatoval viceprimátor Nitry Daniel Balko, dlhoročný organizátor historických podujatí v meste.