Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Nitriansky kraj pripravuje opravy takmer 150 kilometrov ciest

Predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) Milan Belica. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Zoznam úsekov, ktoré sa majú opraviť a na ktorých sa má v roku 2019 zvýšiť bezpečnosť, schválili regionálni poslanci ešte na svojom poslednom minuloročnom zasadnutí.

Nitra 2. januára (TASR) – Nitriansky samosprávny kraj (NSK) opraví zo svojho rozpočtu viac ako 50 kilometrov ciest II. a III. triedy. Medzi vybranými 33 úsekmi vo všetkých okresoch kraja je naplánovaná aj rekonštrukcia mosta v Hurbanove v časti Vék.

Zoznam úsekov, ktoré sa majú opraviť a na ktorých sa má v roku 2019 zvýšiť bezpečnosť, schválili regionálni poslanci ešte na svojom poslednom minuloročnom zasadnutí. Celkovo má kraj na tento účel vyčlenených v rozpočte sedem miliónov eur. Presná výška nákladov však bude známa až po ukončení verejných obstarávaní.

Podľa slov predsedu NSK Milana Belicu je dôležité, že väčšina úsekov, ktoré sa majú v tomto roku opraviť, je na cestách III. triedy. „Európske únia financuje iba opravy komunikácií II. triedy a vyšších rangov ciest. Preto do ciest III. triedy, ktoré sú tiež poničené, musíme investovať z vlastných zdrojov,“ skonštatoval.

V Nitrianskom kraji sa okrem toho bude za vyše 20 miliónov eur opravovať aj viac ako 90 kilometrov ciest, na ktoré sa NSK podarilo získať zdroje z EÚ. „Máme už napríklad pripravené a vysúťažené projekty na úseky Nitra – Šaľa, Šurany – Podhájska, úsek Vráble – prípojka na R1 a úsek smerom od Radošiny na Piešťany. Tam sa čaká iba na to, aby prešla zima. Nemá samozrejme zmysel, aby sa teraz robilo kladenie asfaltu a potom sa to všetko odlepilo. Takže čakáme iba na to, aby boli splnené technologické podmienky, inak by sme už pracovali,“ dodal Belica.