Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Nitriansky kraj

Nitriansky kraj pripravuje päť nových projektov na rekonštrukcie ciest

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Kraj už pred časom podal projekty na opravy ciest v hodnote viac ako 17 miliónov eur, ktoré chce získať zo zdrojov Európskej únie (EÚ).

Nitra 15. mája (TASR) – Nitriansky samosprávny kraj (NSK) pripravuje päť nových projektov na rekonštrukcie viacerých úsekov ciest II. triedy. Ide o komunikácie v okresoch Komárno, Šaľa, Nové Zámky, Levice a Zlaté Moravce.

Kraj už pred časom podal projekty na opravy ciest v hodnote viac ako 17 miliónov eur, ktoré chce získať zo zdrojov Európskej únie (EÚ). Dve nové rekonštrukcie v hodnote takmer 5,7 milióna eur pripravuje NSK ako náhradné, pre prípad, že by sa v Integrovanom regionálnom operačnom programe (IROP) našli ešte voľné zdroje.

Krajskí poslanci na svojom májovom rokovaní už vyčlenili v rozpočte aj peniaze potrebné na päťpercentné spolufinancovanie. V prípade, že sa NSK podarí získať dodatočné financie, opraví za ne úsek cesty spájajúci mesto Šahy s hranicami Banskobystrického kraja. Naplánovaná je aj oprava cesty v úseku Kolárovo - Komárno. „V prípade, ak tieto dva projekty nebudú schválené v rámci výzvy IROP ako náhradné projekty, ich financovanie bude zabezpečené z poskytnutej návratnej finančnej výpomoci v hodnote 15 miliónov eur z ministerstva financií,“ uviedol riaditeľ Úradu NSK Dušan Guťan.

Ako pripomenul, kraj pripravuje ešte ďalšie tri náhradné projekty. V rámci nich by sa mala zrekonštruovať cesta v úseku Šaľa – Kolárovo a tiež komunikácia spájajúca Nové Zámky a Kolárovo. Tretím projektom je rekonštrukcia okružnej križovatky v Zlatých Moravciach pri obchodnom dome.