Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Nitriansky kraj

Nitriansky kraj zvýši dotáciu pre súkromné a cirkevné školy

Milan Belica a Jozef Dvonč. Foto: TASR

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) zvýši dotáciu na žiakov súkromných a cirkevných škôl. Na svojom dnešnom rokovaní o tom rozhodli krajskí poslanci.

Nitra 26. januára (TASR) – Nitriansky samosprávny kraj (NSK) zvýši dotáciu na žiakov súkromných a cirkevných škôl. Na svojom dnešnom rokovaní o tom rozhodli krajskí poslanci. Kým doteraz dostávali tieto zariadenia na jedno dieťa 88 percent z financií určených na mzdové a prevádzkové náklady, po úprave príslušného všeobecne záväzného nariadenia budú dostavať dotácie vo výške 100 percent. Ako informoval riaditeľ Úradu NSK Dušan Guťan, kraj pristúpil k zvýšeniu prostriedkov pre súkromné a cirkevné školy z dôvodu zvýšených nákladov na ich prevádzku. Tie okrem iného vyplývajú z valorizácie platov učiteľov i nepedagogických pracovníkov, ale súvisia aj so sprísnenými požiadavkami na likvidáciu odpadu v internátoch a školských jedálňach.

Podľa predsedu NSK Milana Belicu zákon umožňuje takýto krok a kraj sa túto možnosť rozhodol využiť. „Zákon hovorí, že tieto školy musia dostať minimálne 88 percent z financií určených na mzdové a prevádzkové náklady, ale môže to byť aj tých 100 percent, tak sme to využili. Podľa mojich vedomostí nie všetky kraje k takémuto kroku pristúpili, iné o tom uvažujú. Je to také gesto, ale zákon to umožňuje a my sme vychádzali z vôle poslancov,“ skonštatoval Belica. Ako pripomenul, zvýšenie dotácií pre súkromné a cirkevné školy bude stáť kraj ročne 102.203 eur.