Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Nitriansky kraj

Nová iniciatíva chce ukázať, že otravy dravcov ľuďom nie sú ľahostajné

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Od 5. marca do 4. apríla bolo na Slovensku odhalených šesť prípadov otráv chránených druhov, upozorňuje Ochrana dravcov na Slovensku, ktorá za iniciatívou stojí.

Bratislava 12. apríla (TASR) - Na Slovensku vznikla iniciatíva "Všetci za dravce", ktorá reaguje na nedávne prípady otráv dravcov v okresoch Nitra, Šaľa a Nové Zámky. Signatári iniciatívy, ktorých sa za tri dni nazbieralo vyše 3000, vyjadrujú súhlas s jej šiestimi bodmi. Tie hovoria napríklad o význame vtáctva, vyšetrení otráv, zapojení sa verejnosti a zmene vnímania dravcov ako škodnej zveri.

Od 5. marca do 4. apríla bolo na Slovensku odhalených šesť prípadov otráv chránených druhov, upozorňuje Ochrana dravcov na Slovensku, ktorá za iniciatívou stojí. Zahynulo pri nich 47 dravcov, ktorých spoločenská hodnota je 79.290 eur. "Ide o doposiaľ najväčšie odhalenie týchto nelegálnych aktivít u nás, a pritom je to iba špička ľadovca - skutočných obetí je oveľa viac," vyhlasujú ochranári.

Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR už avizovala, že zintenzívni strážne služby a urobí mimoriadne kontroly v oblastiach, v ktorých hniezdia vzácne dravce. Zároveň žiada o spoluprácu aj obyvateľov. "Vyzývame obyvateľov, ktorí disponujú relevantnými informáciami k prípadom otráv vzácnych druhov vtákov, aby kontaktovali Štátnu ochranu prírody," uviedol generálny riaditeľ ŠOP SR Martin Lakanda.