Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Bohatá história obce Nové Sady sa začala písať už v praveku

Pohľad na obec Nové Sady, ktorá leží na západnom Slovensku, v severozápadnej časti Nitrianskeho kraja. Rozkladá sa po obidvoch stranách stredného toku potoka Radošinka medzi krajským mestom Nitra, Hlohovcom, Piešťanmi a Topoľčanmi. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Obec sa rozkladá po obidvoch stranách potoka Radošinka, na jeho strednom toku, medzi krajským mestom Nitra, Hlohovcom, Piešťanmi a Topoľčanmi.

Nové Sady 6. augusta (TASR) – Obec Nové Sady leží na západnom Slovensku, v severozápadnej časti Nitrianskeho kraja. Rozkladá sa po obidvoch stranách potoka Radošinka, na jeho strednom toku, medzi krajským mestom Nitra, Hlohovcom, Piešťanmi a Topoľčanmi. História obce siaha hlboko do praveku. Dolina v okolí potoka Radošinka sem prilákala prvých poľnohospodárov už v neolite, teda v mladšej dobe kamennej.

Z obdobia praveku je známy predovšetkým nález rondelu v časti Sila a kostrové nálezy takzvanej lengyelskej kultúry s depotom kamenných perál. Osídlenie obce neskôr pokračovalo aj v dobe bronzovej a železnej. Nálezy keramiky potvrdzujú osídlenie obce a jej okolia aj v dobre rímskej a slovanskej.

Prvá písomná zmienka o obci je datovaná do roku 1156, kedy bola známa pod menom Kürth, pretože patrila šľachtickému rodu Kürthovcov. Neskôr sa v listinách spomína pod menom Assakurt, podľa šľachtického rodu Assovcov. V priebehu 16. storočia sa obec stala majetkom Ferdinanda I. Habsburského, ktorý ju dal zemepánovi Jozefovi Ghýczymu. V obci sa tak začalo tristoročné pôsobenie rodiny Ghýczy, pochádzajúcej zo stolice Veszprém z obce Ghicz. Ako pripomína starostka Nových Sadov Silvia Halvoníková, dodnes po nich zostal kaštieľ, ktorý dnes patrí obci a funguje ako múzeum. Postavenie Ghýczyovcov v obci začalo postupne slabnúť v 19. storočí. V tom čase Nové Sady postihli tri vlny cholerovej epidémie, ktoré si vyžiadali 48 obetí.

Na snímke socha Ježiša Krista v obci Nové Sady.
Foto: TASR/Henrich Mišovič


Dejiny Nových Sadov v 20. storočí boli poznačené dvomi svetovými vojnami. Predovšetkým tá druhá sa tvrdo zapísala do života silnej židovskej komunity, ktorá žila v dedine niekoľko storočí. Novosadskí židia patrili väčšinou k zámožnejšej vrstve obchodníkov a remeselníkov, našli sa však medzi nimi aj chudobní ľudia. V roku 1941 už museli byť povinne označení židovskou hviezdou. Počas noci z 8. na 9. augusta 1942 bola väčšina židovského obyvateľstva prevezená príslušníkmi SS na vozoch do Nitry a odtiaľ vlakom do koncentračných táborov. Dnes ich niekdajšiu prítomnosť v Nových Sadoch pripomína iba židovský cintorín. „My sme ho vyčistili od rôznych kríkov a starých stromov. Rozprávali sme sa so zástupcami židovskej obce, či by nebolo možné tie pomníky trošku krajšie uložiť, ale ich tradícia hovorí, že s náhrobnými kameňmi by sa nemalo hýbať, takže rešpektujeme túto požiadavku a zabezpečujeme aspoň kosenie, aby bol cintorín čistý,“ hovorí starostka.

Na snímke neorománsky rímskokatolícky Kostol svätého Štefana Kráľa v Nových Sadoch.
Foto: TASR/Henrich Mišovič


Ako pripomína, po 2. svetovej vojne nastáva postupný rozvoj obce. Po regulácii potoka dochádza k budovaniu vodovodu a rekonštrukcii a výstavbe ciest. Stavia sa škola aj ihrisko. Začiatkom 90. rokov sa podarilo dokončiť plynofikáciu obce. Dnes majú Nové Sady 1311 obyvateľov a záujem o výstavbu rodinných domov tu stále rastie. V dedine funguje základná i materská škola. Žiaci sa môžu vzdelávať aj v súkromnej základnej umeleckej škole. V obci fungujú viaceré spoločenské a kultúrne organizácie. Občania môžu využívať služby pošty, zdravotného strediska, knižnice a ďalších inštitúcií. Tento rok si v Nových Sadoch pripomenú 860. výročie prvej písomnej zmienky o obci.

Múzeum v kaštieli ponúka výstavy i podujatia

Výstavy zamerané na dejiny, národopis a ďalšie témy ponúka múzeum v Nových Sadoch. Sídli v niekdajšom kaštieli rodiny Ghýczy. Keď obec preberala objekt do svojho vlastníctva, bol úplne zdevastovaný. Opraviť národnú kultúrnu pamiatku iba z obecného rozpočtu bolo nereálne. V roku 2010 však Nové Sady získali nenávratný finančný príspevok v hodnote viac ako 1,3 milióna eur. V priebehu dvoch rokov bol kaštieľ zrekonštruovaný a v máji 2012 mohol byť odovzdaný do užívania.

Na snímke renesančný kaštieľ.
Foto: TASR/Henrich Mišovič
Niekdajšie rodinné sídlo šľachtického rodu Ghýczyovcov tak slúži už niekoľko rokov ako múzeum. "Zatiaľ nemáme exponátov toľko, aby sme dokázali zaplniť celé múzeum. Takže väčšina múzejníckej plochy je zaplnená exponátmi, ktoré si zapožičiavame," vysvetľuje starostka obce Silvia Halvoníková.

Počas krátkej histórie múzea sa tu vystriedalo viacero zaujímavých výstav. Mnohé z nich boli zapožičané aj z iných múzeí a inštitúcií. "Na slávnostnom uvedení kaštieľa do prevádzky po jeho rekonštrukcii sa zúčastnilo približne 1400 návštevníkov. Je to veľký prínos do kultúry regiónu. Múzeum je prevádzkované, robí rôzne podujatia, a to je na nezaplatenie. Návštevníci tu už mohli vidieť exponáty zo Slovenského poľnohospodárskeho múzea v Nitre. Boli to úžitkové predmety nitrianskej šľachty. Od Spoločnosti priateľov liptovskej dediny sme tu mali zapožičané exponáty, ktoré mapovali tradíciu ovčiarstva, mali sme tam aj historické bábky zo Starého divadla Karola Spišáka v Nitre," hovorí Halvoníková.

V súčasnosti v múzeu pripravujú expozíciu s názvom Spomienky na Zambiu. Tvoriť ju budú exponáty v podobe rôznych úžitkových predmetov, diel miestnych umelcov i ukážky flóry a fauny, ktoré v Zambii zozbieral a múzeu požičal cestovateľ Milan Jeřábek. "Výstava bude otvorená 13. augusta a potrvá až do augusta budúceho roku," povedala starostka. Ako pripomenula, múzeum sa postupne snaží získavať aj vlastné exponáty zamerané predovšetkým na mapovanie histórie obce a niekdajšieho života v Nových Sadoch.

Spoločenský život obce obohacuje množstvo podujatí

Stavanie mája, Letná slávnosť, či obecná zabíjačka sú len niektoré z podujatí, ktoré vytvárajú bohatý spoločenský život v Nových Sadoch. Vďaka aktívnym seniorom, folklórnym súborom Pelikánik a Nezábudky, súkromnej základnej umeleckej škole i obecnému zastupiteľstvu sa v dedine stále niečo deje. „Snažíme sa, aby si v priebehu roka každý niečo našiel. Vytvorila sa nám veľmi zaujímavá komunita v časti Kotrbál, ktorá si organizuje vlastné akcie. Ich stavanie mája sa pre celú obec stalo veľkou udalosťou,“ hovorí starostka obce Silvia Halvoníková.

K najväčším akciám v priebehu roka však patrí Letná slávnosť. Momentálne už finišujú prípravné práce, pretože termín jej konania je 13. august. „Organizujeme ju každý rok. Túto tradíciu sme sa rozhodli zachovať, keď sme oslavovali 850. výročie prvej písomnej zmienky o obci. Teda presne pred desiatimi rokmi. Vtedy nás oslovila myšlienka robiť takéto podujatie každý rok. Aby mali nielen ľudia z obce, ale aj rodáci, príležitosť prísť sem, vidieť niečo zaujímavé, postretať sa so známymi,“ konštatuje Halvoníková. Ako pripomína, tento rok bude slávnosť výnimočná, pretože obec opäť oslavuje okrúhle, tentoraz 860. výročie prvej písomnej zmienky. Okrem súborov priamo z dediny prídu do Nových Sadov aj folkloristi z okolitých obcí, ale aj súbor Jaročan z obce Jarok a Žochárik z Topoľčian. „Tento rok sme k okrúhlemu výročiu prvej písomnej zmienky o Nových Sadoch vydali aj pohľadnice, magnetky a novosadskú maľovanku. Deti sa môžu tešiť aj na skákací hrad, vodný futbal, maľovanie na tvár a ďalšie atrakcie,“ konštatuje starostka.

Približne o mesiac sa bude v Nových Sadoch konať ďalšie veľké podujatie. Je ním nultý ročník Novosadskej brázdy. Ide o súťaž malotraktorov v orbe. Určená je ľuďom, ktorí stále nestratili vzťah k obrábaniu pôdy a práci na poli. „Konať sa bude 17. septembra. Spolupracujeme pri tom s poľnohospodárskym družstvom DEVIO Nové Sady i zo Slovenskou poľnohospodárskou univerzitou (SPU), odkiaľ príde aj odborný garant súťaže Jozef Ďuďák, ktorý je zároveň členom Slovenskej spoločnosti pre orbu. Súťažiť sa bude určite v orbe, ale zvažovali sme, že by sa vytvorila aj súťažná kategória pre najlepšie technické riešenia využité v doma vyrobených traktoroch,“ vysvetľuje Halvoníková. Súčasťou podujatia bude aj sprievodný kultúrny program, na ktorom vystúpia napríklad Vrbovskí víťazi, skupina Trafika, Acoustic group, či heligonkári z Výčap-Opatoviec.

Okrem stavania májov, Letnej slávnosti či nového podujatia Novohradská brázda sa v obci konajú rôzne kultúrne podujatia počas celého roka. Na jeseň to bude púšťanie šarkanov a neskôr zasa Mikulášske posedenie, rôzne vianočné podujatia i pravidelná obecná zabíjačka.

Rozhľadňa poskytuje výhľad na štyri pohoria

Na snímke rozhladňa v Nových Sadoch.
Foto: TASR/Henrich Mišovič


Výhľad na Malé Karpaty, Považský Inovec, Tribečské pohorie a Strážovské vrchy ponúka 15 metrov vysoká rozhľadňa, ktorá stojí v nadmorskej výške 218 metrov na hraniciach katastrov obcí Nové Sady, Čab a Šurianky. Projekt za takmer 30.000 eur bol ukončený v roku 2014 a je výsledkom spolupráce 30 obcí združených v Mikroregióne Radošinka v rámci programu LEADER. „Jej vybudovanie aktivizuje miestnych obyvateľov k pešej turistike, ale aj k výletom na bicykloch. Tento jedinečný prvok prilákal do krajiny aj mnohých turistov zďaleka, ktorí si chodia vypýtať pečiatku od obcí, pri ktorých sa rozhľadňa nachádza a vďaka ktorej si môžu odniesť spomienku na krásny výhľad, ktorý ponúka,“ uviedla starostka obce Silvia Halvoníková.

Podľa jej slov je výhodou aj to, že výlet k rozhľadni si môžu dovoliť aj rodiny s malými deťmi, pretože sa až k nej dá dostať autom. „To sa dá pri asfaltovej ceste zaparkovať. Nie je to nejaký náročný turistický výstup. Je rozhodne dostupnejšia ako rozhľadňa, ktorá je jej veľmi podobná a stojí na vrchu Marhát. Toto je naozaj trasa, ktorú zvládnu aj malé deti so svojim rodičmi,“ povedala Halvoníková.

Ako pripomína, okrem rozhľadne láka turistov do Nových Sadov aj malebný ráz obce a okolitej krajiny i viaceré pamiatky. Už z diaľky je vidno najväčšiu dominantu obce, ktorou je neorománsky rímskokatolícky Kostol svätého Štefana Kráľa. „Je naozaj vidieť už zďaleka, z hlavnej cesty a často k nám prichádzajú turisti, ktorých do obce prilákal práve tento kostol stojaci na kopci v časti Funcín. Veľmi pekný je aj Tolerančný evanjelický kostol. Aj preto sa obe tieto pamiatky dostali na pohľadnice, ktoré sme pred nedávnom vydali,“ hovorí Halvoníková. Raritou obce je aj socha Ježiša Krista, ktorá stojí nad dedinou pri katolíckom cintoríne. Aj napriek tomu, že sa svojimi rozmermi nemôže zrovnávať so sochou Krista v Riu de Janeiro, svojím tvarom ho pripomína. „Je to objekt, ktorý, keď je večer pekne osvietený, dodáva atmosféru v obci,“ skonštatovala starostka. Turisti si okrem toho môžu pozrieť aj renesančný kaštieľ, v ktorom sa dnes nachádza obecné múzeum, zaujímavé sú aj dve historické zvonice či židovský cintorín pripomínajúci kedysi silnú novosadskú židovskú komunitu, ktorá sa stala obeťou holokaustu počas druhej svetovej vojny.

Obec pripravuje investície do vodovodu i rekonštrukcie budov

Na snímke renesančný kaštieľ v Nových Sadoch.
Foto: TASR/Henrich Mišovič
Prebytok hospodárenia v hodnote viac ako 178.000 eur sa vlani podarilo dosiahnuť obci Nové Sady. Takýmto plusovým hospodárením sa často nevedia pochváliť ani podstatne väčšie dediny či mestá. Ročný rozpočet Nových Sadov je na úrovni jedného milióna eur a vedenie obce má čo robiť, aby z neho dokázalo uhradiť všetky potrebné výdavky. Odviesť ešte takmer 180.000 eur do rezervného fondu nebolo podľa starostky Silvie Halvoníkovej jednoduché.

„V súčasnosti razím tú filozofiu, že sa snažíme odkladať finančné zdroje, aby sme mali na spoluúčasť a prípadne na nejaké neoprávnené výdavky pri projektoch financovaných z fondov Európskej únie. Musíme kalkulovať, že nám nepokryje všetko len nenávratný finančný príspevok. Takže teraz sa snažíme maximum zdrojov odložiť, aby sme boli schopní prehlásiť, že máme na päťpercentné financovanie. Som presvedčená, že je vždy výhodnejšie zrealizovať nejakú investíciu, ktorá nás stojí iba päť percent z jej hodnoty, ako si brať úver a zaplatiť všetko zo svojho,“ povedala Halvoníková.

Obec čakajú viaceré veľké investície. Problémom je, že výzvy, na ktoré by mohli reagovať, zatiaľ stále neboli vyhlásené. „Je to trošku škoda, pretože teraz sa nedá vôbec nič plánovať. Potrebovali by sme zrekonštruovať budovu obecného úradu. Okrem toho, že by pre nás bolo veľkým prínosom zvýšenie jej energetickej efektívnosti, tento objekt má aj vážne statické problémy. Nachádza sa v ňom lekáreň, máme tu poštu, zubára, knižnicu, krajčírstvo, kaderníctvo... Neviem si predstaviť, že by ľudia mali o tieto služby prísť. Takže veľmi potrebujeme dať celú budovu do poriadku,“ skonštatovala starostka.

Obec okrem toho potrebuje investovať aj do dobudovania vodovodu v častiach Kotrbál a Ceroviny. Zásobovanie vodou z verejného vodovodu tu nie je zabezpečené a kvalita vody v studniach je nevyhovujúca. „Preto by nám veľmi pomohlo, ak by sa otvorili výzvy a my sme sa v rámci nich mohli uchádzať o nenávratné finančné príspevky. Ľudia majú záujem stavať v Nových Sadoch rodinné domy. Ťažko sa nám však povoľuje individuálna bytová výstavba, keď máme problém so zásobovaním pitnou vodou,“ vysvetlila Halvoníková.

K ďalším rozvojovým plánom obce patrí rekonštrukcia storočnej budovy zdravotného strediska, zvýšenie kapacity jedálne materskej školy, či vyriešenie prevádzky zberného dvora. „Ten by nám určite pomohol znížiť počet čiernych skládok odpadu. Ľudia by nemuseli vyhadzovať odpad do chotára, takže by sa nám podstatne zlepšil vzhľad okolia. Poľovníci nám pravidelne pomáhajú čistiť obec a jej okolie. Stáva sa, že vyzbierajú tri aj štyri vlečky odpadu. Takéto problémy by sa mohli z veľkej časti eliminovať,“ myslí si starostka.