Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Nové Zámky zriadili krízové a karanténne centrum pre ľudí bez domova

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Mesto im zabezpečilo prístup k zdravotnej starostlivosti, testovanie na nový koronavírus a v prípade nutnosti aj pobyt v karanténe.

Nové Zámky 28. apríla (TASR) – Mesto Nové Zámky zriadilo krízové centrum a karanténne zariadenie pre ľudí bez domova. V zariadení budú mať odkázaní ľudia prístup k jedlu a hygiene, ako aj k rúškam a čistému oblečeniu.

Mesto im zabezpečilo prístup k zdravotnej starostlivosti, testovanie na nový koronavírus a v prípade nutnosti aj pobyt v karanténe. Radnica chce aj týmto spôsobom znižovať riziká vzniku a šírenia ochorenia COVID-19 medzi touto ohrozenou skupinou, informovalo vedenie mesta.

Na základe konzultácie s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva Nové Zámky bola pre zriadenie krízového kontaktného centra a karanténneho zariadenia pre ľudí bez domova vybraná lokalita areálu Šport hotela na Sihoti v Nových Zámkoch. Areál leží mimo zastavaného územia, má plné vybavenie pre karanténne zariadenie a dostatočne veľký exteriér na výkon krízového kontaktného centra.

Prevádzku kontaktného miesta budú zabezpečovať dve terénne sociálne pracovníčky, terénny pracovník mesta, dobrovoľníci Komunitného centra Kompas, členovia Slovenského Červeného kríža a v stanovenom čase aj zdravotnícky pracovník. Väčšinu činností je možné vykonávať v exteriéri pri dodržaní usmernenia hlavného hygienika. Klientov s príznakmi akútneho infekčného respiračného ochorenia je možné bezodkladne premiestniť do karanténneho zariadenia v interiéri budovy.