Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Múzeum Jána Thaina priblíži, ako sa žilo v Československej republike

Ilustračné foto. Foto: Archív TASR

Expozícia ponúkne predmety, ktoré prezentujú život v Československej republike a boli zozbierané študentmi Obchodnej akadémie v Šuranoch v rámci medzinárodného projektu.

Nové Zámky 4. októbra (TASR) – V priestoroch Múzea Jána Thaina v Nových Zámkoch sprístupnili vo štvrtok výstavu s názvom 100 rokov Československa v našom regióne a v našej škole.

Expozícia ponúkne predmety, ktoré prezentujú život v Československej republike a boli zozbierané študentmi Obchodnej akadémie v Šuranoch v rámci medzinárodného projektu. Doplnené budú aj o exponáty zapožičané Maticou slovenskou i zo zbierok múzea.

Výstava, ktorá potrvá do 28. novembra, reaguje na viaceré výročia. "V roku 2018 si pripomíname 100. výročie ukončenia prvej svetovej vojny, 50. výročie česko-slovenského obrodného procesu pod názvom Pražská jar a 100. výročie úmrtia Milana Rastislava Štefánika. Jednotlivé výročia sú sprevádzané rôznymi podujatiami pre deti, mládež i dospelú populáciu. Prispeje k nim aj naša výstava," uviedol kurátor novozámockého múzea Pavol Rusnák.

Ako pripomenul, na výstave môžu návštevníci vidieť nielen artefakty z predchádzajúcich výstav, ale i zo života ľudí regiónu zobrazujúce rôzne sféry spoločenského bytia. Okrem predmetov a fotografií, ktoré zozbierali žiaci a učitelia Obchodnej akadémie v Šuranoch, ponúkne expozícia aj zaujímavé artefakty z archívu a zbierok Miestneho odboru Matice slovenskej v Nových Zámkoch.

Výstava je určená širokej verejnosti, ale aj školským kolektívom. "Žiaci tu nájdu aj predmety, ktoré boli kedysi bežne používané, ale oni ich už dnes nepoznajú. Sú medzi nimi napríklad fľaše na mlieko, sukňa z pionierskej rovnošaty, zväzácka viazanka, detský premietací prístroj, prvomájové mávadlá či tuzexové platidlo bony. Dokumenty a fotografie si iste rada pozrie aj stredná a staršia generácia, ktorá si môže zaspomínať na časy svojho detstva a mladosti," dodal Rusnák.