Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Nitriansky kraj

V centre Nových Zámkov dokončujú syntetické klzisko

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Branislav Račko

Mesto klzisko kúpilo, pričom dostalo aj možnosť na jeho prenájom.

Nové Zámky 28. novembra (TASR) - Na Hlavnom námestí v Nových Zámkoch dokončia v utorok výstavbu syntetického klziska. Ako TASR informoval Ľudovít Lebó, riaditeľ Novovitalu, ktorý bude ľadovú plochu spravovať, slávnostné otvorenia klziska sa uskutoční 1. decembra o 16.00 h.

Mesto klzisko kúpilo, pričom dostalo aj možnosť na jeho prenájom. "Cenová ponuka na prenájom bola približne 36.000 eur na dva mesiace. Mestské zastupiteľstvo však schválilo nákup klziska. Je to syntetický ľad. Syntetické panely sú vyrábané v Nemecku z veľmi kvalitného polyetylénu s vysokou molekulárnou hustotou, čo je dôkazom veľmi vysokej kvality," priblížil Lebó.

Novozámocký syntetický ľad je ľad najnovšej generácie a klzisko vyrobené touto technológiou je prvé na Slovensku. "Syntetické panely klziska, ktoré bude mať rozmery 20 krát 10 metrov, môžu byť postavené na akúkoľvek rovnú plochu a môžu byť používané celoročne v každom ročnom období. Bude nenáročné na údržbu a bez akýchkoľvek energetických nárokov, teda bez potreby chladenia," dodal Lebó.

Panely z hľadiska kĺzavosti materiálu si nevyžadujú žiadnu osobitnú starostlivosť, nakoľko obsahujú vlastné lubrikanty, ktoré pri korčuľovaní vychádzajú na povrch a umožňujú tak ľahké kĺzanie po ľade. "Plocha vyžaduje len čistenie a pravidelnú údržbu. Je vhodná na špeciálne korčule určené na umelý ľad, ako aj na klasické ľadové korčule. Syntetické klzisko môžu využívať rekreační hokejisti, krasokorčuliari, korčuliari, ale aj deti v rámci verejného korčuľovania. Záruka na ľad je 12 rokov," pripomenul Lebó.

Ku klzisku samospráva zakúpila poloprofesionálne, teda zosilnené a spevnené mantinely, ktoré umožňujú nielen korčuľovanie, ale aj rekreačný hokej. "Môžu sa na ňom vyšantiť aj žiaci z hokejových tried. Klzisko bude pre širokú verejnosť dostupné od 1. decembra do 1. februára. V prípade veľkého záujmu návštevníkov, môžeme prevádzkovú dobu predĺžiť," uviedol riaditeľ Novovitalu.

Klzisko bude pre školy k dispozícii od 10.00 h a pre verejnosť od 12.00 h do 19.00 h, počas programov Vianočného mestečka do 21.00 h. "Na klzisku sa uskutoční počas predvianočného obdobia v spolupráci s mestom a so školami bohatý kultúrny a zábavný program. Vstupné bude od 15.00 h symbolické - 0,50 eura na hodinu. Ponúkame aj ďalšie služby ako požičovňu a brúsenie korčúľ. Klzisko sa bude dať prenajať aj na súkromné účely alebo firemné akcie. Cena prenájmu bude 30 eur na hodinu," ukončil Lebó.