Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Nitriansky kraj

Nitrania pomáhali záplavami zničenému Srbsku

Humanitárna pomoc už odišla na miesto svojho určenia.

Nitra 6. júna (TASR) – Pomoc, ktorú Nitrania vyzbierali pre záplavami zničené Srbsko, už odišla na miesto svojho určenia. Ako informoval hovorca Maltézskeho rádu na Slovensku Tibor Ujlacký, kamióny naložené deviatimi tonami humanitárnej pomoci odchádzali do postihnutých oblastí už 4. júna. Verejná zbierka sa uskutočnila na výzvu vedenia mesta Nitra v spolupráci s Maltézskym rádom na Slovensku a Gymnáziom na Párovskej ulici.

"V priebehu niekoľkých dní obyvatelia mesta darovali množstvo plienok, hygienických prostriedkov, obuvi, konzervovaných potravín, pitnej vody, matracov, prikrývok, paplónov, bielizne, dezinfekčných prostriedkov a oblečenia. Dobrovoľníci Maltézskeho rádu navyše darovali 1580 litrov balenej minerálnej vody,"
uviedol Ujlacký.

Humanitárnu pomoc nakladali bohoslovci Kňazského seminára sv. Gorazda spolu so srbskými Slovákmi žijúcimi a študujúcimi v Nitre. Verejná zbierka sa v Nitre uskutočnila v dňoch 21. až 27. mája. V posledný deň zbierky boli všetky veci oficiálne odovzdané mimoriadnemu a splnomocnenému veľvyslancovi Srbskej republiky v SR Šanimu Dermaku. "Mesto Nitra sa tak aktívne zapojilo do reťaze pomoci, ktorá do Srbska prúdi zo Slovenska aj z iných miest a od charitatívnych organizácií," dodal Ujlacký.