Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Nitriansky kraj

Prebytok hospodárenia za rok 2014 odvedie mesto do rezervného fondu

Nitra hrad. Foto: TASR

Zastupiteľstvo v Nitre definitívne odsúhlasilo záverečný účet mesta za rok 2014. Poslanci zároveň rozhodli, že dosiahnutý prebytok vo výške 3.105. 397,96 eura bude presunutý do rezervného fondu.

Nitra 20. marca (TASR) – Mestské zastupiteľstvo (MsZ) v Nitre definitívne odsúhlasilo záverečný účet mesta za rok 2014. Poslanci zároveň rozhodli, že dosiahnutý prebytok vo výške 3.105.397,96 eura bude presunutý do rezervného fondu. Z neho chce radnica v priebehu roka financovať rôzne investičné projekty a ďalšie výdavky spojené s fungovaním mesta. Podľa primátora Jozefa Dvonča sa podarilo prebytok za minulý rok dosiahnuť hlavne vďaka šetreniu a odloženiu niektorých investícií.

„Hospodárenie mesta teda vidím ako normálne v rámci súčasnej hospodárskej situácie. Rok 2014 bol volebným rokom, to znamená, že sme sa snažili urobiť maximum investícií. Niektoré sa však aj napriek tomu nezrealizovali, a to sa prejavuje v záverečnom účte takisto, ako sa prejavuje šetrenie vo vnútornej správe a u iných položiek. Takže tieto faktory nám urobili ten kladný hospodársky výsledok,“ konštatoval Dvonč.

Mestu sa darí hospodáriť s prebytkom už tretí rok. Za rok 2012 radnica odviedla do rezervného fondu viac ako 1,7 milióna eur a za roku 2013 vyše 3,2 milióna eur. Dvonč však upozornil, že aj napriek tomu bude musieť radnica narábať s financiami veľmi obozretne. „Máme kladný hospodársky výsledok ďalší rok po sebe. Na základe toho sa budeme snažiť postupne tie prostriedky, ktoré máme k dispozícii, využiť hlavne na dokončenie investičných akcií z minulého roka a na posilnenie niektorých aktivít. V prvom rade musíme dokončiť rozostavané stavby a chýbajú nám zatiaľ prostriedky aj na výkony vo verejnej doprave, na ktoré budeme intenzívne hľadať 1,9 milióna eur,“ dodal.