Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Nitriansky kraj

Prievidza povolila lov diviaka lesného v intraviláne mesta

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Rozhodnutie má platnosť na dobu jedného roka.

Prievidza 21. januára (TASR) - Poľovníci môžu loviť diviaka lesného i na nepoľovných plochách v intraviláne Prievidze. Povolenie na lov vydal pozemkový a lesný odbor Okresného úradu v Prievidzi, a to na základe žiadosti miestnej samosprávy, informoval hovorca mesta Michal Ďureje.

Lov v lokalite medzi sídliskom Kopanice a miestnou časťou Necpaly má za cieľ obmedziť stav diviaka lesného. "Na základe poverenia úradu ho bude vykonávať poľovnícky spolok Breza. Rozhodnutie má platnosť na dobu jedného roka," uviedol Ďureje.

S premnoženými diviakmi má metropola hornej Nitry problém dlhodobo. Mesto zaznamenalo v tomto smere viacero sťažností od obyvateľov. Najväčším problémom je pohyb diviakov na sídlisku Kopanice, v parkoch Skotňa a Lesopark i v centre mesta. Divá zver pritom v meste v minulosti spôsobila viaceré škody, mimo iného rozryla ihrisko alebo rozbila výklad na prevádzke priamo v centre.

Pohyb diviakov priamo v obytných zónach sa snažilo miestne poľovné združenie ešte koncom roka 2016 eliminovať i viacerými poľovačkami a petardami.