Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Prostredníctvom envirorekordu chcú vrátiť stromy do krajiny

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Dreviny majú nenahraditeľnú funkciu v ochrane pôdy pred veternou eróziou, vplyv na hospodárenie s vodou v krajine, ale aj na mikroklímu znižovaním výparu z pôdy, zachytávajú prach a alergény.

Zemianska Olča 13. októbra (TASR) - Stredisko environmentálnej výchovy Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) Dropie pripravuje na Medzinárodný deň stromov, ktorý pripadá na 20. októbra, pokus o vytvorenie ustanovujúceho slovenského envirorekordu vo výsadbe stromov na nelesných plochách v Chránenom vtáčom území (CHVÚ) Ostrovné lúky.

Ako TASR informovala Iveta Kureková, manažérka pre komunikáciu SAŽP, popri poľných cestách v katastrálnych územiach obcí Čalovec, Lipové, Zemianska Olča, Okoličná na Ostrove a Brestovec budú v uvedený deň od 9. do 14. h zamestnanci SAŽP, dobrovoľníci a ďalšie spolupracujúce organizácie sadiť rôzne pôvodné druhy drevín Dolného Žitného ostrova, pretože v tejto poľnohospodárskej krajine chýbajú. "Medzi spolupracujúcimi organizáciami nebudú chýbať zástupcovia ďalšej rezortnej organizácie ministerstva životného prostredia Štátnej ochrany prírody SR. Tieto dreviny majú nenahraditeľnú funkciu v ochrane pôdy pred veternou eróziou, vplyv na hospodárenie s vodou v krajine, ale aj na mikroklímu znižovaním výparu z pôdy a zvyšovaním vlhkosti, zachytávajú prach a alergény a majú vplyv aj na prúdenie a smer vetra," povedala Kureková.

Okrem toho zachovávajú rozmanitosť života v krajine a poskytujú priaznivé podmienky na život nad aj pod povrchom pôdy. "Dotvárajú krajinný obraz a pohľad na stromy je balzamom na dušu. Lesnatosť katastrálnych území v CHVÚ Ostrovné lúky je len okolo dvoch až piatich percent, pričom priemerná lesnatosť Slovenskej republiky je 41 percent," dodala manažérka pre komunikáciu SAŽP.

"Preto vyzývame všetkých, ktorí majú radi stromy v krajine, chcú priložiť ruku k dielu a zároveň byť súčasťou jedinečného envirorekordu pre krajinu, pridajte sa k nám a zaregistrujte sa na Facebooku na stránke Strediska environmentálnej výchovy (SEV) Dropie, kde možno nájsť aj ďalšie potrebné informácie," ukončila.

Aktivitu organizuje SEV Dropie spoločne s Bratislavským regionálnym ochranárskym združením v rámci projektu LIFE12 Ochrana vtákov v CHVÚ Ostrovné lúky.