Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Psy dokážu postihnutým ľuďom vrátiť samostatnosť

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Na to, aby niekto mohol požiadať o vodiaceho, asistenčného, či v prípade sluchového postihnutia aj signálneho psa, musí dosiahnuť jeho zdravotné postihnutie zákonom stanovený stupeň.

Nitra 21. augusta (TASR) – Previesť človeka bezpečne cez cestu, vyhnúť sa prekážke alebo ukázať dvere, či nájsť voľné miesto v reštaurácii, to všetko spolu s množstvom ďalších schopností musia zvládnuť vodiace psy určené pre zrakovo postihnutých ľudí. Výcviková škola pre vodiace a asistenčné psy (VŠVAP) v týchto dňoch odovzdá v Nitre svojim klientom štyroch takýchto štvornohých pomocníkov. Sústredenie, počas ktorého sa s nimi majitelia zoznamujú, prebieha od utorka 18. augusta. „Už spolu bývajú na izbách a každý deň s nimi pracujeme. Je to vlastne také ukončenie výcviku. Úloha takéhoto psa je bezpečne previesť človeka z bodu A do bodu B, pričom pes i jeho majiteľ musia fungovať ako tím. Verejnosť má väčšinou predstavu, že ten človek sa chytí rúčky a ide. Takto to nefunguje. Musí sa naučiť ako zadávať povely, ako pracovať s hlasom, aké povely má zadávať, ako s ním ten pes komunikuje, kedy mu hovorí teraz stoj, je to nebezpečné, teraz budeme niečo obchádzať, teraz sa vrátime do nejakého smeru cesty. Toto všetko sa človek musí naučiť,“ vysvetľuje riaditeľka VŠVAP Jarmila Virágová.

Ako pripomína, okrem vodiacich psov dnes môžu ľuďom pomáhať aj takzvané asistenčné psy. Podľa slovenskej legislatívy na ne majú zo zákona nárok iba telesne postihnutí ľudia. V zahraničí sa však využívajú pri rôznych diagnózach. „Pomáhajú cukrovkárom, dokážu chorých včas varovať pred blížiacim sa záchvatom, je toho veľmi veľa. U nás sú určené zatiaľ iba na pomoc pre ľudí s telesným postihnutím, ale je to na Slovensku stále nová téma a mnohí o tejto forme pomoci nevedia,“ hovorí Virágová. Asistenčné psy pritom dokážu zvládnuť množstvo úkonov a sú schopné ľuďom výrazne zlepšiť kvalitu života. „Keď je človek imobilný, tak pes vie potiahnuť v určitých situáciách invalidný vozík alebo podať rôzne predmety. Ten asistenčný pes skutočne dokáže človeku pomôcť pri obliekaní, keď si napríklad nedočiahne na nohy. Podá mu veci, pomôže napríklad obliecť alebo vyzliecť sveter, pomôže dať veci do práčky, vyložiť z práčky, otvorí dvere, podrží dvere. Je tam veľmi veľa tých úkonov, ktoré pes vie a vďaka tomu môže byť aj telesne postihnutý klient samostatný. A samozrejme treba pripomenúť, že pes je pre toho, často osamelého, človeka aj určitou psychohygienou,“ hovorí Virágová.

Na to, aby niekto mohol požiadať o vodiaceho, asistenčného, či v prípade sluchového postihnutia aj signálneho psa, musí dosiahnuť jeho zdravotné postihnutie zákonom stanovený stupeň. „V prípade, ak mu úrad práce, sociálnych vecí a rodiny dá informáciu, že má nárok, klient si nájde organizáciu, ktorá výcvik takýchto psov vykonáva a už komunikuje s ňou a celý proces sa začne,“ vysvetľuje Virágová. Podľa slovenskej legislatívy je vodiaci pes kompenzačná pomôcka. Na jedného štát prispieva maximálne sumou 8502,67 eura. „Skutočné náklady na jedného vodiaceho psa od počatia až po odovzdanie majiteľovi však dosahujú až 19.278 eur. Pre človeka so zdravotným postihnutím je nereálne, aby si rozdiel dofinancoval sám, preto neustále hľadáme partnerov, vďaka ktorým budeme môcť aj naďalej pomáhať ľuďom so zrakovým postihnutím prostredníctvom kvalitných vodiacich psov,“ hovorí Katarína Kubišová z VŠVAP.

Obdobie, počas ktorého klient na svojho psa čaká, môže trvať niekoľko týždňov, ale aj mesiacov. Všetko závisí od dopytu a tiež od počtu psov, ktoré sú na asistenciu zdravotne postihnutým ľuďom vycvičené. „Ten pes sa v podstate vyberá pre konkrétneho človeka. Asistenčný pes sa vyložene šije na mieru klientovi. To znamená, všetky potreby, ktoré ten človek má, sú vopred známe a na to sa vycvičí. U vodiaceho to tak nie je. Vodiaci pes má štandardný výcvik. A potom, keď klient má ešte nejaké špeciálne požiadavky, napríklad stráca rovnováhu, alebo má iné problémy, tak potom je vo výcviku nejaký priestor na to, aby sa také špeciálne veci dorobili,“ hovorí Virágová. Vo svete i na Slovensku sa ako vodiace i asistenčné psy využívajú zvieratá plemena labradorský retríver. Podľa riaditeľky VŠVAP majú práve tieto psy prirodzené vlastnosti, ktoré sú pre ich využitie potrebné. „Takže ich nie je nutné do chovu vsúvať. Sú geneticky šľachtené na určitú úlohu, je to veľmi priateľský a kontaktný pes, ktorý je ochotný pre človeka pracovať. Majú priateľskú povahu a temperament, ktorý dokáže zvládnuť aj telesne postihnutý človek,“ dodala.