Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Slovné hry s predponou a slabikou re sú hlavnou témou Divadelnej Nitry

Ilustračné foto. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Najväčší festival scénického umenia na Slovensku sa začne v Nitre 28. septembra tohto roka a potrvá do 3. októbra.

Nitra 10. júla (TASR) - Slovné hry s predponou a slabikou re budú tento rok témou Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra. Najväčší festival scénického umenia na Slovensku sa začne v Nitre 28. septembra tohto roka a potrvá do 3. októbra.

Podľa riaditeľky festivalu Dariny Károvej spôsobili naakumulované výročia potrebu obzrieť sa späť. „Naše takzvané osmičkové roky 1848, 1918, 1938, 1948, 1968 a 1998 nás vedú k tomu, aby sme premýšľali o minulých dejoch, prehodnocovali interpretáciu dejín i svoje postoje. Kým pohľad späť zastupujú variácie ako reminiscencia, rekapitulácia či revízia, otázky smerované do budúcnosti nachádzajú vyjadrenie napríklad v pojmoch reštart, revitalizácia, rekonštrukcia, ale aj recyklácia,“ uviedla Kárová.

Tému v podobe písmen RE zachytia a rozvinú divadelné súbory a tvorcovia z Poľska, Maďarska, Českej republiky, Portugalska, Nemecka, Spojeného kráľovstva, Libanonu a zo Slovenska. V hlavnom programe Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra sa predstavia s 13 inscenáciami a performanciami.

Ideovým východiskom tohtoročného festivalu budú úvahy o stave spoločnosti a sveta, ozveny doby a prognózy. „Divadelná Nitra svojou témou už viac ráz predbehla spoločenský vývin. Aj minulý rok s témou Fundamentals, pri ktorej tvorcovia hovorili o svete extrémov, v ktorom je priveľa túžby po úspechu a pôžitkoch a primálo spravodlivosti, pokory a lásky, festival predbehol dianie nasledujúcich mesiacov nielen na Slovensku,“ povedala Kárová.

Ako pripomenula, okrem hlavného programu ponúkne Divadelná Nitra tradične aj množstvo sprievodných podujatí v sekciách Festival deťom, Mladé divadlo, iné_námestie či RE Agora Nitra. „Divadelné predstavenia, premietanie filmov, koncerty, výstavy, čítanie literatúry, diskusie, workshopy, to všetko na tému RE, sa uskutočnia v priestoroch Divadla Andreja Bagara v Nitre, Starého divadla Karola Spišáka v Nitre a iných kultúrnych inštitúcií, ale aj vo Festivalovom stane či inde na Svätoplukovom námestí,“ dodala Kárová.