Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Staré divadlo Karola Spišáka uvedie premiéru hry Pipi Dlhá Pančucha

Staré divadlo Karola Spišáka Foto: TASR/archív

Hlavná hrdinka hry je v očiach inscenátorov zosobnením práva dieťaťa na šťastný a slobodný vývoj v kontraste so spoločenským tlakom zameraným na budúci kariérny úspech.

Nitra 20. apríla (TASR) – Detskému divákovi vo veku od šesť rokov bude venovaná hra Pipi Dlhá Pančucha, ktorú do svojho repertoáru zaradí Staré divadlo Karola Spišáka (SDKS) v Nitre. Premiéra inscenácie v réžii Šimona Spišáka je naplánovaná na 30. apríla. Je súčasťou dramaturgickej línie divadla, ktoré sa snaží dospelých i detských divákov upozorňovať na najvýznamnejšie diela literárnej histórie. Témou zdramatizovania románu spisovateľky Astrid Lindgrenovej sú práva dieťaťa na slobodu prejavu, na špecifický vývoj a práva na inakosť. "Spisovateľka svoju Pippi stvorila celkom slobodnú. Robí vždy to, čo práve chce, aj keď s ohľadom a pre svojich priateľov. Je slobodným človekom s veľkým srdcom a prirodzenými morálnymi zásadami, ktoré nie sú výsledkom spoločenského tlaku, ale prirodzeného rozvoja ľudskej prapodstaty," hovorí dramaturgička SDKS Veronika Gabčíková.

Ako pripomína, hlavná hrdinka hry je v očiach inscenátorov zosobnením práva dieťaťa na šťastný a slobodný vývoj v kontraste so spoločenským tlakom zameraným na budúci kariérny úspech, ktorý je v dnešnej dobe na deti vyvíjaný. "Pipilota Viktuália Roleta Zlatka Pančušisková Efraimová, jednoducho Pipi Dlhá Pančucha, je deväťročné dievčatko s vlasmi spletenými do vrkočov, obrovskou silou, hlavou plnou výborných nápadov a srdcom veľkým a dobrým. Jej mamička je anjel a otecko morský vlk, ktorého jedného dňa búrka zmietla z paluby a teraz je kráľom černošského kmeňa. Býva sama vo vile Vilôčke s koňom a opičkou Pánom Galánom, žije si ako sa jej páči, lebo jej nik neprikazuje ani neradí," povedal o novej inscenácii v repertoáre divadla PR manažér SDKS Ján Moravčík. V hre sa predstavia členovia umeleckého súboru SDKS Andrea Sabová, Lucia Korená a Michal Kalafut.