Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

V štúrovskom múzeu prezentujú práce účastníkov letného tábora

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dušan Hein

Hlavným cieľom tábora bola výmena skúseností, stretnutia umelcov a výtvarníkov.

Štúrovo 8. decembra (TASR) - Štúrovský Spolok regionálnych výtvarníkov v piatok v priestoroch miestneho Mestského múzea otvára výstavu s názvom Tvorivý výtvarný tábor v Kováčove. Ako TASR informoval Ákos Gerstner, predseda neziskovej organizácie (NO) Pro Culture Parkan, ktorá výstavu organizuje, prezentované diela sú prácami účastníkov letného tvorivého tábora v Kováčove.

Hlavným cieľom tábora bola výmena skúseností, stretnutia umelcov a výtvarníkov. "Vznikali tu nové priateľské vzťahy a spoločenské kontakty. Realizovaním prvého Podunajského výtvarného tábora sme vytvorili základy novej tradície, vytvorili sme podmienky pre tvorivú činnosť a aktivitu spolku. Dnešná výstava dokazuje, že tábor splnil svoje poslanie. V tejto práci chceme naďalej pokračovať a tak obohacovať kultúrno – spoločenský život Štúrova, regiónu troch riek Ipľa, Hrona a Dunaja," povedal Gerstner.

Tábor, do ktorého sa prihlásili výtvarníci z oboch brehov Dunaja a širšieho okolia Štúrova, čím získal nadregionálny charakter, bol venovaný pamiatke akademického maliara Štefana Gerstnera. "Na výstave svoje práce prezentujú výtvarní umelci Péter Bak, Tibor Bánsághi Vince, Mária Schwarz z Budapešti, Alexander Bugyács, Melinda Bukai, Ľudovít Gróf, Mária Gergely Terézia, Olivér Csémy, Éva Jablonszky z Ostrihomu, Tibor Kopócs a László Németh," dodal predseda NO.

Spolok regionálnych výtvarníkov bol založený v roku 2006 pri Mestskom kultúrnom stredisku v Štúrove. Zakladajúcimi členmi boli Alexander Bugyács, Ľudovít Gróf, Mária Gergely Terézia, László Németh, Štefan Győrik, Eleonóra Mészárosová, Ernest Zahovay.

Výstava potrvá do 21. januára 2018.