Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Tribečské múzeum predstavuje spracovanie chmeľu až po výrobu piva

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Pivo patrí k najstarším nápojom, aké ľudstvo pozná. Podľa niektorých bádateľov je dokonca staršie ako chlieb, sprevádza teda ľudstvo naprieč storočiami.

Topoľčany 18. júna (TASR) – Exponáty spojené s pestovaním a spracovávaním chmeľu, varením a konzumom piva, ale aj rozmanité zberateľské predmety súvisiace s pivovarníctvom predstavuje Tribečské múzeum v Topoľčanoch. Trojrozmerný materiál pochádzajúci zo zbierok múzea dopĺňajú informačné postery, prostredníctvom ktorých sa návštevníci môžu bližšie oboznámiť s pivom a pivovarníctvom v rôznych historických obdobiach, informovali pracovníci múzea. Výstava Od chmeľu k pivu potrvá v priestoroch Tribečského múzea do 17. augusta.

Pivo patrí k najstarším nápojom, aké ľudstvo pozná. Podľa niektorých bádateľov je dokonca staršie ako chlieb, sprevádza teda ľudstvo naprieč storočiami. Počas tohto času prešlo pivo, rovnako ako pivovarníctvo, dlhým vývojom. Z jednoduchého kvaseného nápoja sa stal nápoj takmer nekonečnej rozmanitosti a pôvodne domáce varenie piva postupne vystriedala výroba piva v špecializovaných pivovaroch.