Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Nitriansky kraj

Ucelenú históriu Zobora priblíži nová publikácia Imricha Točku

Zobor Foto: TASR/Henrich Mišovič

Bude výsledkom sedemročného bádania autora Imricha Točku v historických dokumentoch, archívoch a knižniciach.

Nitra 2. novembra (TASR) – Históriu Zobora, mestskej časti Nitry, priblíži knižná publikácia Zobor, ktorá uzrie svetlo sveta koncom novembra tohto roka. Je výsledkom sedemročného bádania autora Imricha Točku v historických dokumentoch, archívoch a knižniciach. Ako informačný kanál poslúžili autorovi aj stretnutia a rozhovory so žijúcimi pamätníkmi života na Zobore v prvej polovici minulého storočia a ich potomkami.

"Na Zobore žijem takmer 45 rokov. Táto samostatná časť Nitry prešla jedinečným špecifickým historickým vývojom. Problematika histórie Zobora pritom nebola doteraz nikdy komplexne zdokumentovaná. Pri prechádzkach jeho ulicami často prechádzame povedľa miest, ktoré ukrývajú skutočné poklady a pritom o ich existencii ani netušíme," povedal Točka.

Tristostranová publikácia bude svojím obsahom tematicky rozdelená na niekoľko hlavných kapitol. Tie prinesú vzácne informácie nielen o histórii osídlenia a pamiatkach, ale aj o zoborskom vinohradníctve, liečiteľstve, školstve a známych novodobých osobnostiach. Samostatná kapitola bude venovaná starým zoborským hostincom, reštauráciám a vinárňam. Súčasťou knihy budú doposiaľ nezverejnené fotografie a informácie.

Autor publikácie Imrich Točka pôsobil ako pedagóg na dnešnej Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre. Vo svojej záujmovej činnosti sa zameriava na históriu, numizmatiku a kampanológiu. V roku 2002 spracoval a vydal svoju prvú knižnú publikáciu, venovanú histórii svojho rodiska, Tormoš – Chrenová, dejiny obce. Svojmu rodisku venoval aj ďalšie publikácie zamerané na regionálnu históriu, za ktoré mu bola v roku 2011 udelená Cena primátora mesta Nitry. Ako predseda pobočky Slovenskej numizmatickej spoločnosti v Nitre spracoval aj Nitru na medailérskych pamiatkach a podieľal sa na vydaní publikácie Cyrilo–metodská misia na medailách. Výsledkom jeho výskumu v oblasti kampanológie je kniha Nitrianske zvony, ktorá okrem histórie približuje aj súčasný stav zvonov na území mesta. Zatiaľ poslednou vydanou publikáciou je Nitrianske poľovníctvo, v ktorej spracoval vývoj obhospodarovania a lovu poľovnej zveri a organizáciu poľovníctva v nitrianskom regióne od najstarších čias až po súčasnosť.