Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Nitriansky kraj

Umelci budú opäť pomáhať benefičnou aukciou obrazov Art for help

Ilustračná snímka. Foto: Facebook

Aukcia sa koná pod záštitou zástupcu primátora mesta Levice Jána Krtíka a koordinátorov benefície Csabu Tolnaia a Margaréty Novákovej.

Levice 28. novembra (TASR) - Na 11. ročníku benefičnej aukcie obrazov Art for help, ktorá sa uskutoční v nedeľu 10. decembra v priestoroch synagógy v Leviciach, budú umelci pomáhať sociálne slabším rodinám a jednotlivcom.

Ako TASR informovala referentka vzťahov s verejnosťou a médiami Mestského úradu (MsÚ) v Leviciach Adriana Macáková, aukcia sa koná pod záštitou zástupcu primátora mesta Levice Jána Krtíka a koordinátorov benefície Csabu Tolnaia a Margaréty Novákovej. "Ako hovorí názov, cieľom aukcie umeleckých diel je získať finančné prostriedky, ktoré sú následne rozdelené sociálne odkázaným jednotlivcom či rodinám, ale aj občianskym združeniam venujúcim sa pomoci takýmto občanom. Každoročne pred Vianocami takto potešíme desiatky ľudí v hmotnej núdzi z Levíc a okolia," povedala Macáková.

Na tohtoročnú benefíciu svoje diela venovalo 45 profesionálnych aj amatérskych umelcov, z ktorých mnohí vystavujú svoje diela nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. "Medzi nimi už po tretíkrát prispel výtvarnou tvorbou aj spevák Pavol Hammel. Svoje obrazy do aukcie naďalej každoročne venuje aj zakladateľ myšlienky benefičnej aukcie Jozef Kanyuk, ktorého postupne nasledovali desiatky umelcov," dodala pracovníčka MsÚ.

Umelecké diela venované do aukcie organizátori predstavia na vernisáži v nedeľu 3. decembra. "Počas celého týždňa pred konaním aukcie je v synagóge výstava prístupná verejnosti, kde si záujemcovia môžu diela pozrieť. Dražba je určená pre širokú verejnosť, takže získať pekné umelecké dielo a zároveň pomôcť môže každý. Sme radi, že sa toto benefičné podujatie teší stále väčšej podpore občanov," pripomenula Macáková.

Prvý ročník aukcie sa uskutočnil v roku 2007, keď svoje obrazy do aukcie venoval zakladateľ myšlienky Jozef Kanyuk. "Záujem o aukciu každoročne stúpa zo strany umelcov aj licitujúcej verejnosti. Za desať rokov bolo na benefičnej aukcii vydražených 358 diel, čím bolo pre sociálne odkázaných občanov rozdelených takmer 25.000 eur," ukončila.