Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Nitriansky kraj

VIDEO: V Hornonitrianskom múzeu je výstava art deca

Na snímke soška pierota z roku 1925. Prievidza, 13.januára 2017. Foto: TASR – Pavol Remiaš

Podstatná časť vystavených artefaktov pochádza zo súkromnej zbierky historika umenia a etnológa Jozefa Lenharta, žijúceho na hornej Nitre.

Prievidza 13. januára (TASR) – Viac než 120 umeleckých predmetov a pôvodného nábytku z obdobia art deco z prvej polovice minulého storočia si môžu pozrieť návštevníci na výstave, ktorú ako prvé podujatie v tomto roku pripravilo Hornonitrianske múzeum v Prievidzi.

„Toto umenie sa najviac rozvinulo v období 30-tych a v polovici 40-tych rokov minulého storočia. Dotklo sa aj nábytku, ale najmä sa prejavilo v dekoratívnych predmetoch, ktoré zdobili interiéry domov majetnejších ľudí. Aj preto sme ako podtitul názvu výstavy ARTdeco, použili podtitul Zatratená elegancia – buržoázny prepych,“ vysvetľuje múzejný pedagóg Ján Vingarik, ktorý návštevníkov sprevádza.



Podstatná časť vystavených artefaktov pochádza zo súkromnej zbierky historika umenia a etnológa Jozefa Lenharta, žijúceho na hornej Nitre. Iba časť nábytku na výstavu dodalo múzeum zo svojich depozitov. Medzi vystavenými predmetmi sú rôzne sošky, svietniky, vázy, čajové či obedové porcelánové súpravy, plastiky a iné. „Mnohé pochádzajú z ateliérov renomovaných i menej známych dizajnérov a umelcov z vtedajšieho Československa, ale veľa aj zo zahraničia, väčšinou z Rakúska,“ dodal Vingarik. Podľa neho toto umenie v rôznych podobách pretrvalo dodnes. Najmä, pokiaľ ide o dekoratívne predmety, potom prerástlo do gýča.

Výstava potrvá do 27. januára 2017.

Na snímke Dáma v ráme z dielne v Znojme. Prievidza, 13.jJanuára 2017.
Foto: TASR – Pavol Remiaš