Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Nitriansky kraj

V levickom klube abstinentov Nový začiatok dávajú ľuďom novú nádej

Ilustračné foto. Foto: Screenshot/Tablet.TV

Každé stretnutie má svoju nosnú tému, ktorá sa na danom stretnutí rozoberá a rozpráva sa o nej.

Levice 12. júna (TASR) - Hlavným cieľom levického klubu abstinentov Nový začiatok je doliečovací proces ľudí postihnutých akýmkoľvek druhom závislosti, ktorí sa vo svojom živote rozhodli pre abstinenciu. Ako TASR informoval predseda klubu Jozef Puškár, nejde len o závislosti od alkoholu, ale aj od drog, gamblerstva a podobne.

Klub má otvorené dvere, to znamená, že sa doň môže prihlásiť ktokoľvek, kto má problémy so závislosťou. "Ten, kto chce odpovede na svoje otázky v rámci témy závislosť, radi mu na ne odpovieme. Máme riadnych členov, čiže tých, ktorí absolvovali riadnu liečbu, ale aj členov, ktorí liečbu neabsolvovali, no majú so závislosťou problémy. Klubové stretnutia sa konajú každý druhý a štvrtý štvrtok v mesiaci v Centre kultúry Junior v Leviciach," uviedol Puškár.

Klub má tiež sympatizantov. Sú to buď rodinní príslušníci, alebo ľudia, ktorí nemajú nič spoločné so závislosťou. "Na klubové stretnutia môže prísť ktokoľvek, kto má o danú problematiku záujem. Či už má nejaký problém z tejto oblasti, alebo sa len príde informovať. Niekto príde len na pár našich akcií či stretnutí, aj napriek tomu sa však rozhodne, že v tom zostane sám. Buď abstinuje, alebo zrecidivuje, to už je na danom človeku. Na nikoho nerobíme žiadny nátlak," vysvetlil predseda klubu.

Dodal, že každé stretnutie má svoju nosnú tému, ktorá sa na danom stretnutí rozoberá a rozpráva sa o nej. "Hlavnými témami sú však spoluzávislosť, suchá recidíva, témy o konkrétnych diagnózach, ale máme aj všeobecné či voľné témy. Máme plán práce, na základe ktorého vedia prísť ľudia, ktorí sa na danú tému chcú niečo spýtať," vysvetlil Puškár.

Klub abstinentov Nový začiatok funguje už 11 rokov a aktuálne má registrovaných 52 aktívnych členov.