Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Nitriansky kraj

V nitrianskej pôrodnici sa vlani narodilo 27 párov dvojčiat

Ilustračné foto. Foto: TASR

V nitrianskej pôrodnici prišlo v minulom roku na svet až 27 párov dvojčiat. Celkovo sa vlani v nitrianskej pôrodnici narodilo 1921 detí, čo je o päť viac oproti predchádzajúcemu roku.

Nitra 15. februára (TASR) – V nitrianskej pôrodnici prišlo v minulom roku na svet až 27 párov dvojčiat. Bolo medzi nimi desať párov chlapcov, osem párov dievčat a deväť zmiešaných párikov. Celkovo sa vlani v nitrianskej pôrodnici narodilo 1921 detí, čo je o päť viac oproti predchádzajúcemu roku. Na svet prišlo 949 chlapcov a 972 dievčat.

Najobľúbenejším chlapčenským menom bol Adam, medzi dievčatami viedla Ema, informovala Ľudmila Synaková z nitrianskeho mestského úradu. Meno Adam dalo svojmu synovi 48 mamičiek. Do desiatky najobľúbenejších mien sa zaradili aj Matúš, Filip, Matej, Lukáš, Jakub, Samuel, Tomáš, Peter a Oliver. Pre dievčenské meno Ema sa rozhodlo 39 mamičiek, za ňou v rebríčku popularity nasledujú Hana a Nina. Desiatku obľúbených mien uzatvárajú Sofia, Nela, Natália, Laura, Viktória, Michaela a Kristína. Rodičia dávali svojim deťom aj mená, ktoré nie sú v slovenskom kalendári. Z mužských mien to boli Dorian, Taylor, Alessio, Ricardo, Leonardo, zo ženských mien Solomia, Evelyn, Jasna, Brenda, Carla, Emily, Shania, Sarita, Chelsea, Selin a Kvetana. Z celkového počtu novorodencov dostalo 44 detí, z toho 21 chlapcov a 23 dievčat, po dve krstné mená. Jedno dievčatko dostalo až tri mená, Aliyah Eva Elizabeth.

Nitrianska matrika vlani zaevidovala 434 uzavretých manželstiev, čo je o päť menej v porovnaní s rokom 2013. Z celkového počtu sobášov bolo 206 civilných sobášov, 228 bolo uzavretých cirkevne. Mimo obradnej siene sa konalo 16 sobášov. Snúbenci si za miesto uzatvorenia manželstva vybrali Penzión u Grófa, Agrokomplex, reštauráciu Zlatý kľúčik, hotel River, hotel Auto Jas a reštauráciu Artin. S cudzím štátnym príslušníkom bolo uzavretých 23 sobášov.